Komšić: BiH je u MAP-u od decembra prošle godine

Komšić: BiH je u MAP-u od decembra prošle godine

U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, te da su bolji deo našeg društva i signal da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspešan način, istakao je predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas na ceremoniji održanoj u kasarni OSBiH „Rajlovac“povodom Dana OSBiH i 14. godišnjice njihovog formiranja.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te brojne zvanice i gosti.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, Komšić je u ime Predsedništva kao vrhovne civilne komande, potcrtao kako je primarani smisao postojanja OSBiH zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, „a to je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države BiH u šire odbrambeno – ezbednosne sisteme, poput NATO-saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo“.

“OSBiH ne brinu samo za bezbednost našeg društva, jer kroz aktivnosti u mirovnim misijama, naročito, u ovom vremenu, u Afganistanu, pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svetu. Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OSBiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svetu. Angažovanje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako sa druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika OS u celini podigne na jedan viši nivo,” kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Komšić je rekao da se na istom ovom mestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OSBiH “govorilo o potrebi ispunjavanja uskova za MAP. Godinu dana kasnije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se, shodno odluci Predsedništva BiH, u sedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u”.

“Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj OSBiH, a nije da nismo svedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji su završili i završit će neuspehom,” precizirao je Komšić.

Istovremeno, predsedavajući Predsedništva BiH izrazio je uverenje da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti, jer „onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa“./ibna