Komšić: RS treba izmestiti planiranu rutu autoputa

Komšić: RS treba izmestiti planiranu rutu autoputa

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti Republike Srpske da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine. Povratnici i vlasnici imovine ne slažu se sa rušenjem te insistiraju na promeni trase autoputa, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.

“ Planirana trasa autoputa Banja Luka-Prijedor, u delu povratničkog naselja Kozarac deli ovo naselje na dva dela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo proteranih, izbeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantovano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma,” poručio je Komšić.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma garantuje da “sve izbeglice i raseljene osobe imaju pravo da se slobodno vrate svojim kućama”, da će “strane preduzeti sve neophodne mere da na svojim teritorijama spreče aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale bezbedan i dobrovoljan povratak izbeglica i raseljenih osoba” i da će “omogućiti svima kojima je to potrebno što brži povratak iz inosranstva u domovinu”.

“ Vlasti RS žele, suprotno Aneksu 7, svojim aktivnostima oko izgradnje autoputa kroz Kozarac trajno zaustaviti povratak iz inostranstva u navedeno područje, a one koji su se već vratili, ponovo proterati, ali ovaj put trajno, u zemlje iz kojih su se vratili u Kozarac. Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju da na identičan način kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče izmeste trasu autoputa na način da se izbegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca,” poruka je predsedavajućeg Predsedništva BiH Komšića.