back to top
NaslovnicaAlo.rsKomu pripada imovina kada preminuli nema nasljednike? Advokat objasnio šta zakon propisuje

Komu pripada imovina kada preminuli nema nasljednike? Advokat objasnio šta zakon propisuje

– Pod nasljednik ne može niko drugi osim direktne rodbine. U slučaju nedostatka zakonskih nasljeđnika, Republika Srbija automatski postaje nasljednik. To znači da će Republika Srbija naslijediti imovinu preminule osobe. Nasljednik može prihvatiti ili odreći se nasljedstva, dok Republika Srbija nema opciju odricanja budući da nema nikog iza sebe – izjavio je advokat Stefan Savić u emisiji “150 minuta” na TV Prva.

Kako pojašnjava Savić, samo potomci preminule osobe imaju pravo na nasljedstvo, ne može se pojaviti bilo ko i tvrditi da mu pripada imovina. Ključno je napomenuti da zakonski nasljednici mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme.

– Pravo na nasljeđivanje ne zastarijeva i bitno je provjeriti da li je vođen postupak ostavine, procedura koja se sprovodi nakon smrti ostavitelja. Ako je postupak ostavine završen, sud će uputiti nasljednika na sudski postupak kako bi ostvario svoja prava – istakao je advokat.

- Advertisement -

U slučaju da nijedan nasljednik ne dođe u određenom vremenskom roku, Republika Srbija preuzima imovinu.

– Republika Srbija preuzima imovinu i ta odluka ima pravnu snagu. Međutim, zakon određuje da u slučaju tvrdnji da je neko nasljednik i da mu pripada dio nasljeđa, ta osoba će biti upućena na sudski postupak. Tužiće Republiku Srbiju, dokazati da je nasljednik i da mu pripada zaostavština – objasnio je on.

Iako ovaj postupak može izazvati zabrinutost, prema riječima advokata, ljudi ne trebaju strahovati jer je to jedini i sasvim normalan način za dobijanje imovine ako nam zaista pripada.

– U slučaju da se ne zna ko je nasljednik, sud će u objaviti oglas u Službenom glasniku Republike Srbije tražeći nasljednike, oglas će trajati godinu dana. Ako nasljednik ne odgovori u tom periodu, sud će donijeti konačnu odluku. Ukoliko je odluka pogrešna, moguće je tužiti Republiku Srbiju kako bi se ispravila greška – naveo je advokat.

Koliko traje postupak ostavinske rasprave?

- Advertisement -

Postupak ostavinske rasprave nekad je trajao godinama. Međutim, u posljednje vrijeme taj postupak se ubrzao.

– Sada su javni beležnici zaduženi za taj postupak, što je dobro rješenje jer javni beležnici mnogo brže obavljaju posao u odnosu na sudove. Javni beležnik može donijeti odluku o nasljeđivanju, može sastaviti zapisnik o smrti. Dakle, on vodi postupak ostavine kao i sud – istakao je on.

Šta se događa sa vanbračnim zajednicama?

Deca iz vanbračnih zajednica imaju ista prava na nasljedstvo kao i djeca iz braka, ali to ne važi za vanbračne partnere.

– Vanbračni partneri i bračni drugovi nemaju ista prava. Dakle, supružnik ima pravo nasljedstva, dok vanbračni partner nema takvo pravo, to je specifičnost – rekao je Savić.

Ipak, vanbračni partneri mogu osigurati svog partnera sastavljanjem testamenta i na taj način dodijeliti svoju imovinu.

Da li se testament može osporiti?

Prema riječima advokata, testament nije lako osporiti ako je pravilno sastavljen. Nakon smrti Slađane Milošević, postavljeno je pitanje kako će se podijeliti nasljedstvo, s obzirom na to da nije imala djecu. Prema nekim medijima, imovina će pripasti bratu Miloševićeve, dok je dio nasljedstva ostavila ženi koja je usvojila njenog psa. Advokat je osvrnuo se na neke prakse i zakonske odredbe u svijetu.

– Osim slučaja Slađane Milošević, imamo primjere i na Zapadu. Karl Lagerfild je svom mačku ostavio nasljedstvo. SAD od 2005. godine omogućavaju koristeći institut ‘trust’, da ostavitelj ostavi određenu zaostavštinu svom kućnom ljubimcu. Također, od 2018. godine, u toj istoj državi, prilikom razvoda braka dodjeljuje se starateljstvo nad kućnim ljubimcem supružnicima – ispričao je Savić.

Ugovor o doživotnom izdržavanju sve je češća praksa

– To je ugovor između dvije osobe gdje jedna izdržava drugu, a druga se zahvaljuje tako što im nakon smrti ostavlja dio nepokretnosti. Radi se o specifičnom institutu jer imovina osobe koja je ugovorila doživotno izdržavanje ne ulazi u nasljedstvo. To znači da se neće raspravljati u ostavinskom postupku i zakonski nasljednici nemaju pravo na taj dio nasljedstva – napomenuo je on.

S obzirom na slučajeve prevare i prisile u vezi s ugovorom o doživotnom izdržavanju, postoji mišljenje da taj ugovor nije oboriv, što zapravo nije tačno.

– Svaki pravni posao može biti osporen ako nije zaključen na pravilan način ili ako postoji neka zabluda, prijetnja, prisila. Niko vas ne može natjerati na nešto što ne želite i kasnije to ispraviti – zaključio je Savić.

Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...

GRUPA TINEJDŽERA ZADIRKIVALA SIN NJEGOVOG KOMŠIJE: Komšije otkrivaju šta se desilo u parku na Voždovcu, Mijatović umro u Urgentnom

Đorđe Mijatović (37), brat potpredsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, jučer je...

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...