Konačna odluka: Turski tok prolazi kroz Bugarsku na putu ka Balkanu

Konačna odluka: Turski tok prolazi kroz Bugarsku na putu ka Balkanu

Gazprom je izabrao Bugarsku umesto Grčke kao razvojno polje i prelaz prema Balkanu i jugoistočnoj Evropi za drugi krug gasovoda Turski tok, navodi se u izjavi ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

“Druga grana turskog toka će prolaziti preko teritorija Bugarske, Mađarske i Srbije”, rekao je ruski funkcioner, ukazujući da će prva grana gasovoda “Turski tok” biti operativna od 1. januara 2020. godine.

Prvi ogranak gasovoda Turski tok će snabdevati tursko domaće tržište gasom, a druga će u zemlje jugoistočne Evrope transportovati 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Napominje se da je, prema saopštenju Gazproma, gotovo 90% ukupnog projekta završeno na Terminalu Kiyikoi u Turskoj, dokle će ruski gas biti transportovan kroz Crno more.

Konkretno, navodi se da su “kopneni objekti u Rusiji završeni na 99%, dok su radovi na dva cevovoda koji povezuju dve obale u potpunosti završeni. Deonica između cevovoda izgrađena je u rekordnom vremenu, i predstavlja izvanredno dostignuće za tehnički tako zahtevan zadatak”./ ibna