Konferencijom u Sarajevu otvorena “Sedmica dijaloga”

Konferencijom u Sarajevu otvorena “Sedmica dijaloga”

Prigodnim skupom, koji je okupio mlade aktiviste i osobe iz javnog, civilnog i poslovnog sektora, danas je u Sarajevu otvorena “Sedmica dijaloga” u sklopu zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”.

Učesnici programa, koji implementiraju – UNDP, UNICEF i UNESCO, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije uz podršku Fonda za izgradnju mira UN, razmatraju mogućnosti za jačanje interakcije i saradnje između raznih društvenih i etničkih grupa u BiH i regionu putem dijaloga, identifikovanja prioriteta i angažmana na pronalaženju odgovarajućih rešenja.

U fokusu skupa, koji je u glavnom gradu BiH okupio više od 150 učesnika, je utvrđivanje prioriteta u sklopu BiH dijaloške platforme na planu jačanja društvene kohezije i multikulturalnog razumevanja, uključujući segmente obrazovanja, zapošljavanja jačanja poverenja u društvo i institucije, a sve putem konkretnih inicijativa i aktivnosti.

Referirajući se na prioritete utvrđene u okviru spomenutog programa, rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Sezin Sinanoglu, istakla je značaj programske platforme koja omogućava razmenu mišljenja i iskustava unutar BiH i na regionalnom nivou, a radi promovisanja socijalne kohezije, izgradnje poverenja i međusobnog uvažavanja, te unapređenja saradnje i prosperiteta u regionu zapadnog Balkana.

Sinanoglu je novinarima kazala kako realizacija programa, uz njegovanje spomenutih vrednosti, podrazumeva razvoj određenih sposobnosti i liderskih veština, neophodnih mladim ljudima, kao i njihovo umrežavanje, te afirmaciju kritičkog načina razmišljanja.

“Cilj je da se barijere uklone i da se ljudi okupe, kako bi njihov glas čuli i političari,” precizirala je Sinanoglu, ocenivši najvažnijim da se njihovi glasovi udruže s glasovima sličnih grupa koje dolaze iz Srbije i Crne Gore, a koji će se naredne sedmice okupiti u sklopu regionalne dijaloške platforme.

Prema najavi organizatora, serija događaja u sklopu Sedmice dijaloga okupiće više od 600 učesnikja i biće nastavljena 29. novembra u Banja Luci, a potom u Sarajevu 2. i 3. decembra.

Projekat Dijalog za budućnost razvijen je na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsedništva Bosne i Hercegovine 2014. godine nakon razgovora između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i članova Predsedništva BiH.

Tokom 2015. godine, na Brdo-Brioni samitu u Budvi, lideri regiona prepoznali su značaj rezultata ostvarenih u okviru  projekta i podstakli njegovo širenje na druge zemlje u regionu./ibna