Konkurencijski savet upao u grčke banke

Konkurencijski savet upao u grčke banke

Konkurencijski savet Grčke izveo je u četvrtak akciju bez presedana u sedištima grčkih banaka u Atini.

Čini se da vlasti, postupajući po žalbama, istražuju da li su banke u ovoj zemlji planirale orkestrirano povećanje transakcionih naknada i provizija.

Impresivna istraga pokrenuta je neočekivano, istovremeno u svim grčkim glavnim bankama, a inspektori su praktično izvršili prepad na sedišta ovih finansijskih institucija.

Kancelarije grčke Asocijacije banaka takođe su posetili inspektori, rekli su izvori.

Prema lokalnim izveštajima, zvaničnici organa za zaštitu konkurencije otišli ​​su iz banaka odnevši hard diskove, dokumente i informacije koje mogu biti od značaja za njihovu istragu, dok rukovodiocima prisutnim u vreme operacije nije bilo dozvoljeno da napuštaju prostorije ili se ni na bilo koji način mešaju u pretres.

Pretres je došao nakon nedavnog sastanka premijera Kyriacosa Mitsotakisa i bankara, tokom kojeg je premijer preporučio da se cene ne povećavaju.

Nakon sastanka, banke su saopštile da će odložiti planove povećanja naknada za niz usluga, koje su u početku postavljene da nadoknade gubitke pretrpljene u kamatama, koje i dalje opadaju.

Pre sastanka sa Mitsotakisom, ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis izjavio je da bankari “treba da slušaju društvo” i da izbegavaju utisak da su orkestrirali povećanje naknada na račun klijenata.

Pozivajući se na izvore iz bankarskog sektora, Reuters je u četvrtak izvestio da bankari nisu zabrinuti da će istraga “otkriti bilo šta”. „… Kada cenite usluge, naravno, pratite konkurenciju – gore i dole. Međutim, čudno je da se ispitivanje dešava nakon što neke banke smanje provizije,” rekao je jedan bankar.

Dvojica drugih bankara izjavila su Rojtersu da je ovaj potez politički motivisan, nazivajući ga “predstavom” / ibna