Kontakti Srbije i Bugarske o “balkanskom gasovodu”

Kontakti Srbije i Bugarske o “balkanskom gasovodu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić telefonom je razgovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, o pitanjima bilateralne i regionalne saradnje, sa posebnim osvrtom na sektor energetike.

Aleksandar Vučić, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje između dve zemlje, ističući značaj koji Beograd pridaje regionalnoj saradnji u okviru sastanaka između Grčke, Bugarske, Rumunija i Srbija.

“Predsednik Srbije je istakao da je formula četvorostrane saradnje posebno značajna za razvoj dobrosusedskih odnosa, ali i za razvoj Srbije na ekonomskom i svakom drugom nivou”, navodi se u saopštenju.

Veliki deo razgovora bio je posvećen pitanjima energetske saradnje, a posebno o povezanosti Srbije sa takozvanim „balkanskim gasovodom“, koji će biti proširenje Turskog toka i koji će voditi kroz Bugarsku i Srbiju te završiti na granici sa Mađarskom.

Istovremeno, nakon prijedloga Bojka Borisova, kako je postalo poznato, istražene su mogućnosti za isporuku gasa iz različitih izvora, a ne samo iz Rusije, kanalisane kroz „balkanski gasovod“.

Prema tome, kako je istaknuto, put za interkonekciju “balkanskog gasovoda” sa TAP gasovodom je otvoren, kao i sa skladištem i postrojenjem za prečišćavanje LNG u Aleksandrupolisu.

Istovremeno, predsednik Srbije je obavestio bugarskog premijera da će sledeće subote biti otvoren poslednji deo panevropskog autoputa “Koridor 10”, koji vodi do Severne Makedonije i Grčke./ibna