Kontroverzna diskusija na posebnoj parlamentarnoj komisiji za slučaj Novartis

Kontroverzna diskusija na posebnoj parlamentarnoj komisiji za slučaj Novartis

Posebna istražna komisija koja će ispitivati tvrdnje o političkim uplitanjima u navodni skandal sa kompanijom Novartis, sastala se u utorak ali je sednica bila puna tenzija i kontroverzi.

Članovi komisije su većinom glasova odlučili da sa sednice isključe bivšeg ministra zdravlja, Pavlosa Polakisa, i bivšeg portparola Vlade, Dimitrisa Tzanakopoulosa, iz rada komisije.

Prošle sedmice, poslanici Nove demokratije su podneli zahtev da se dvojica bivih ministara isključe iz sastava komisije, jer su navodno znali za uplitanje politike u slučaj Novartis. Komisija je zaključila i da ima razloga da se dva poslanika SIRIZE pozovu da svedoče o slučaju.

Konkretno, citirano je mišljenje Parlamentarnog odbora za nauku, prema kojem iz rada komisije trebaju biti isključeni oni koji su pozvani kao svedoci u istraživanom slučaju ili ministri čija dela ili propusti spadaju u domen rada komisije.

Polakis i Tzanakopoulos su osudili ovakvu odluku članova komisije tvrdeći da će na narednoj sednici, u četvrtak, normalno sediti na svojim mestima, dok je predstavnik opozicije, Yannis Ragousis, rekao da je “komisija pretvorana u huntu”.

Polakis je takođe optužio vladajuću većinu, uz glasove podrške pokreta za promene (KINAL), za pokušaj kontrole u formiranju komisije kako bi zaštitili pojedine svedoke i skrenuli pažnju sa aktuelnog skandala sa podmićivanjem.

Dimitris Tzanakopoulos i Pavlos Polakis će biti zamenjeni drugim poslanicima SIRIZE. Analitičari kažu da njihovo odbijanje da budu uklonjeni iz Komisije predstavlja rizik da naruši njen integritet.

Štaviše, bivši direktor Novartis Hellas, Konstantinos Frouzis, trebao bi da svedoči pred komisijom u četvrtak. Posebna istražna komisija treba da istraži ima li istine u navodima da je bivši ministar pravde, Dimitris Papagelopoulos, bio umešan u istragu slučaja Novartis, kako to impliciraju politički rivali./ibna