Koronavirus na Balkanu – Zbirni izveštaj

Koronavirus na Balkanu – Zbirni izveštaj

Broj zaraženih koronavirusom ali, nažalost, i smrtnih slučajeva na Balkanu i dalje raste a COVID-19 se sve više širi. Prema podacima od četvtka uveče, u svetu je zaraženo više od 524.000 potvrđenih slučajeva sa više od 23.500 smrtnih slučajeva, dok se 123.000 pacijenta oporavilo.

Turska se sa 1.196 novih potvrđenih slučajeva i 16 smrtnih slučajeva nalazi na prvom mestu među zemljama koje nadgleda IBNA jer već broji 75 smrtnih slučajeva i 3.626 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Rumunija je prijavila 123 nova slučaja, povećavši broj na 1029; juče je umrlo pet osoba, tako daje ukupan broj porastao na 22.

U Grčkoj je potvrđeno da je ukupan broj zaraženih COVID-19 odo 892 sa 71 novim potvrđenim slučajem. Zabeleženo je 27 smrtnih slučajeva, od kojih četiri u posljednja 24 sata.

Slovenija je sa 562 potvrđena slučaja i u četvrtak je potvrdila 34 nova slučaja koronavirusa dok je još jedna osoba umrla, pri čemu se ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom popeo na šest.

Hrvatska do sada ima 495 slučajeva COVID-19 sa 53 nova potvrđena slučaja, dok je prijavljeno tri smrtna slučaja usled koronavirusa.

Srbija je saopštila da je novozaraženih 73 slučaja, čime je ukupan broj 457, dok su još tri osobe zaražene koronavirusom umrle čime je ukupan broj žrtava porastao na sedam.

Bugarska ima 264 potvrđena slučaja koronavirusa od kojih je 22 nova, dok nije bilo novih smrtnih slučajeva, pri čemu je ukupan broj ostao nepromenjen na tri.

Slično tome, Severna Makedonija nije pretrpela nove žrtve povezane sa koronavirusom, te je broj umrulih u ovoj zemlji ostao tri: potvrđena su 24 nova slučaja koji povećavaju broj zaraženih na 201.

U Bosni i Hercegovini nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj, a do sada su umrla tri pacijenta. U zemlji je u četvrtak bilo 13 novih potvrđenih slučajeva, a u petak ujutro su vlasti Republike Srpske prijavile novih 34 slučaja što znači da je od petka ujutro ukupan broj zaraženih 223.

U Albaniji su 174 potvrđena slučaja od kojih je 28 novih a još jedan pacijent je preminuo, povećavajući broj žrtava koronavirusa na šest.

Kipar je takođe zabeležio porast broja slučajeva kojih je sada ukupno 146, jer je potvrđeno 14 novih novozaraženih; do sada su zabeležena tri smrtna slučaja.

Na Kosovu je u četvrtak osam osoba pozitivno testirano na COVID-19, čime je ukupan broj slučajeva 79, dok je jedna osoba umrla.

Do sada je zabilježena jedna smrt usled koronavirusa i u Crnoj Gori, a broj potvrđenih slučajeva iznosio je 69 nakon 16 novih potvrđenih slučajeva. / ibna