Koronavirus: SZO proglasila pandemiju COVID-19 porast broja zaraženih i umrlih na Balkanu

Koronavirus: SZO proglasila pandemiju COVID-19 porast broja zaraženih i umrlih na Balkanu

U sredu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila globalnu pandemiju korovirusne bolesti COVID-19, koja je zahvatila 127 država i regiona.

Prema poslednjim podacima, u svetu je potvrđeno 126.410 pozitivnih na koronavirus, pri čemu je zabeleženo 4.635 smrtnih slučajeva. Više od 68.000 pacijenata koji su bili pogođeni ovom bolešću potpuno su se oporavili.

U regionu Balkana, regionu na koji se Independent Balkan News Agency (IBNA) fokusira i prati situaciju od početnih faza epidemije koronavirusa, potvrđeni su novi incidenti, dok je broj smrtnih slučajeva porastao na tri. Naime, nakon Bugarske i Albanije koje su ranije prijavile smrtne slučajeve, i u Grčkoj je preminuo pacijent koji je bio u kritičnom stanju poslednjih dana.

Prema dosadašnjim izveštajima, Grčka je prijavila 99 potvrđenih slučajeva sa jednom žrtvom. U Sloveniji je potvrđeno 57 slučajeva, u Rumuniji 49, od kojih se 6 oporavilo, u Hrvatskoj 19, u Srbiji 19, u Albaniji 15 sa jednom zabeleženom smrću. Zabilježeno je jedanaest slučajeva u Bosni i Hercegovini, a po sedam u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, koja je u sredu prijavila smrtni slučaj pacijenta. Na kraju, Kipar ima 6 potvrđenih slučajeva, dok Turska ostaje samo sa jednim slučajem.

Crna Gora i Kosovo do sada nisu potvrdili nijedan incident./ ibna