Koronavirus ugrožava hrvatsku privredu

Koronavirus ugrožava hrvatsku privredu

Uticaj epidemije koronavirusa na poslovanje osetilo je 80% kompanija u Hrvatskoj, što je povećanje za 13 postotnih bodova u samo 16 dana, objavila je u utorak Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozivajući se na svoje poslednje istraživanje.

Gotovo 60% kompanija reklo je da su dosad zabeležile gubitke do 500 000 kuna (66 000 evra), što je povećanje za pet postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje, a ako se situacija nastavi 11% njih očekuje gubitke veće od million kuna (132 000 evra).

“Turizam, poljoprivreda i saobraćaj i dalje su najteže pogođeni sektori i, kao rezultat odluke o otkazivanju svih velikih okupljanja, umetnost, zabava i rekreacija sada su među najopasnijim aktivnostima”, rekao je predsednik HGK-a Luka Burilović.

Posebno zabrinjava procena da će se 6% mikro-kompanija i 3% velikih kompanija morati zatvoriti ako se situacija nastavi ovako mesec dana, dodao je on.

Istraživanje pokazuje da je najveći porast učešća pogođenih kompanija u odnosu na prethodno istraživanje ostvareno u obrazovanju, uslužnim delatnostima i stručnim, naučnim i tehničkim aktivnostima i najčešći su problemi u vezi sa završetkom postojećih ili već ugovorenih radova (+9 pp ) i povećan pad potražnje na domaćem tržištu (+8 pp).

Turističke agencije su prve osetile krizu i više od polovine je beležilo pad od 20 do 60 procenata. Što se tiče izvoznih i uvoznih kompanija, otprilike isti broj imao je poteškoća (65%), s tim da je broj srednjih i velikih preduzeća znatno pogođen zbog kašnjenja na granici.

Aktivnosti koje su doživele najveći pad i dalje su turističke agencije, prevoznici i skladištari, dok se proizvodne, građevinske, maloprodajne i veleprodajne kompanije sve više suočavaju i sa tim problemom, kaže HGK.

U istraživanju je učestvovalo skoro 2.000 kompanija širom zemlje.

Prema poslednjim podacima u Hrvatskoj je zabeleženo šezdeset i pet bolesnika s koronavirusom (COVID-19): 26 u Zagrebu, 10 u Rijeci, sedam u Osijeku, šest u Puli, pet u Varaždinu, tri u Sisku, po jedan u Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zaboku, a lokacija 5 ostalih slučajeva će biti potvrđena tokom dana.