Koronavirus zatvorio škole u Republici Srpskoj

Koronavirus zatvorio škole u Republici Srpskoj

Zbog situacije sa koronavirusom u Bosni i Hercegovini, vlasti Republike Srpske odlučile su preduzeti vrlo ozbiljne mere da zaustave širenje virusa.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon sastanka zvaničnika u vezi sa epidemiološkom situacijom u RS da su škole u ​​RS zatvorene u periodu od 21 dan.

“Doneli smo pet zaključaka iz preventivnih razloga da bismo zaštitili naše građane”, rekao je Višković i dodao da se to odnosi na visokoškolske ustanove i privatne fakultete.

Višković je dodao da u ovom trenutku nije preporučeno zatvaranje obdaništa, ali da će kontrola biti pojačana.

“Sva javna okupljanja do 30. marta su zabranjena. Takođe ćemo kontaktirati Savet ministara i Graničnu službu radi pooštravanja kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih koronavirusom, posebno iz Italije, Kine i Južne Koreje”, rekao je  Višković.

On je naveo da su zdravstvene ustanove u RS posvećene da izrade plan za vanredne situacije.

“Večeras u 19 sati imaćemo sastanak sa direktorima svih bolnica u RS”, dodao je Višković.

Naglasio je da situacija u RS nije dramatična i da je sve što institucije preduzimaju fokusirano na prevenciji.

Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo izdalo je naredbu da se kao preventivna mera otkažu javna okupljanja sa više od 250 polaznika, kao i časovi za srednjoškolce i student zdravstvenih usmerenja.

Svi nastavnici i učenici u javnim i privatnim osnovnim i srednjim školama sa simptomima respiratornih bolesti dobili su uputstva da ne idu u školu, a ista mera se odnosi i na vaspitače i decu u javnim i privatnim obdaništima.

Bolnicama u Kantonu Sarajevo naređeno je da zabrane posete bolnicama, kao i ustanovama socijalne zaštite za decu, mlade i starije osobe. Zdravstvenim ustanovama je naređeno da vrše samo neophodne specijalističke konsultativne preglede, u specijalističkoj i porodičnoj medicini.

U međuvremenu, prvi slučaj obolelog od koronavirusa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), a peti u Bosni i Hercegovini, potvrđen je u ponedeljak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tačnije, reč je o pacijentu iz grada Zenice, državljanina Bosne i Hercegovine, koji je boravio u Lombardiji, regiji Italije, gde je situacija alarmantna.

Prvi slučajevi obolelih od koronavirusa u BiH prijavljeni su u Banja Luci, a radi se o muškarcu  i njegovom maloletnom sinu. U trećem slučaju se radi o  muškarcu iz Čelinca koji je automobilom doputovao iz Italije, zajedno sa muškarcem iz Banjaluke, za koga je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Četvrti slučaj je devojčica iz Čelinca./ibna