Kosovari ne beže iz zemlje, kaže vlada

Kosovari ne beže iz zemlje, kaže vlada

Državni lideri na Kosovu demantovali su sve medijske izveštaje o odlasku mladih iz zemlje.

Pre nekoliko dana, predsednik parlamenta Kadri Veseli rekao je da činjenica da mnogi profesionalci napuštaju zemlju predstavlja veliku pretnju za Kosovo. Međutim, premijer Ramush Haradinaj izjavio je da izveštaji medija o mladim ljudima koji napuštaju zemlju nisu tačni. Prema njegovim riječima, dezinformacije mogu ozbiljno ugroziti proces liberalizacije viznog režima.

Haradinaj je rekao da stvarne brojke ne pokazuju migracije koje bi bile ozbiljna pretnja. Prema njegovim rečima, 2018. godine bilo je 3.515 zahtjeva za azil u odnosu na 2015. godinu kada ih je bilo 67.545.

Broj ljudi koji su napustili Kosovo od 2011. do 2018. godine je mali. Ovi podaci su dostavljeni od strane Kosovske kancelarije za statistiku. Avni Kastrati, šef društvenih statistika u ovoj kancelariji, kaže da postoji mnogo razloga koji obavezuju ljude da odu, od ujedinjavanja porodica do zapošljavanja i studija.

Prema ovoj kancelariji, zemlja u koju Kosovari najviše odlaze je Nemačka, ali  je i Francuska zemlja u kojoj postoji značajan broj kosovskih državljana. / ibna /