Kosovo: AKR potvrđije saradnju sa LDK

Kosovo: AKR potvrđije saradnju sa LDK

Uprkos činjenici da je ostalo još nekoliko sati do kraja roka Centralne izborne komisije za registraciju koalicija za vanredne izbore na Kosovu 14. februara, još uvek nema ničeg zvaničnog u vezi sa predizbornom saradnjom LDK i AKR.

Sa svoje strane, AKR (Nova kosovska alijansa) daje naznake da će se kandidovati na izborima zajedno sa LDK (Demokratska liga Kosova) koju predvodi Isa Mustafa, i da je sporazum završen, sa detaljima za koje se očekuje da će biti rešeni u daljim razgovorima.

Ovo je za list Ekpress potvrdio generalni sekretar AKR Vesel Makoll. Rekao je da je sporazum postignut i da je već razgovarano o tome da li će oni ići napred kao dve stranke u koaliciji ili će se spojiti na listi LDK.

„Da, mi i LDK ćemo izaći zajedno na birališta. Koalicija još nije formalizovana, ali sigurno je da ćemo sarađivati sa LDK. Ostaje da se vidi kakva će biti lista, broj članova AKR koji će biti deo liste LDK ili da li će se obe kandidovati kao stranka u koaliciji. Koalicija će biti formalizovana vrlo brzo i biće objavljena u javnosti“, rekao je.

Gazeta Express pokušala je da stupi u kontakt sa Demokratskom unijom Kosova, ali portparol Besian Mustafa nije bio dostupan.

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi takođe je rekao Expressu da još nisu dobili izjavu koalicije.

„Političke stranke registrovane pri Centralnoj izbornoj komisiji, koje žele da učestvuju na izborima putem Koalicije, moraju o tome obavestiti Komisiju do 12. januara i do 18:00. Prema zakonu o opštim izborima, koaliciju mogu činiti samo političke stranke. Do sada nismo dobili nikakvu izjavu o koalicijama“, rekao je on za Express.

Elezi je takođe govorio o nekim pravilima koja političke stranke moraju uzeti u obzir.

„Političke stranke koje ne obaveste Centralnu izbornu komisiju da će na tim izborima učestvovati kao koalicije, ne mogu da se prijave za sertifikaciju i učestvuju kao deo koalicije nakon isteka roka. Takođe, političke stranke koje izjave da će se kandidovati kao deo koalicije, posle 12. januara, ne mogu biti same na izborima“, objasnio je Elezi.

Pored toga, predstavnik Centralne izborne komisije rekao je da politička partija koja napusti koaliciju nakon 12. januara ne može samostalno da se kandiduje niti da koalira sa bilo kojom drugom strankom.

Lider LDK Isa Mustafa, govoreći o mogućim predizbornim koalicijama, primetio je da „LDK ulazi na izbore bez predizbornih koalicija, ulazi samo sa logom LDK. Neki entiteti i pojedinci sa kojima smo sarađivali u prošlosti mogu biti uključeni na našu listu”./ ibna