Kosovo: Ambasada SAD zabrinuta zbog kašnjenja u imenovanju članova CIK-a

Kosovo: Ambasada SAD zabrinuta zbog kašnjenja u imenovanju članova CIK-a

Američka ambasada u Prištini pozvala je predsednika Kosova, Hašima Tačija, da imenuje članove  Centralne izborne komisije, koja nije funkcionalna više od godinu dana.

U izjavi, američka ambasada kaže da je „zabrinuta zbog više od godinu dana kašnjenja u imenovanju deset članova Centralne izborne komisije (CEC). Neuspeh u imenovanju doveo je do nepsosobnosti CIK-a za obavljanje osnovnih funkcija; više od 30 članova skupština u opštinama i jedan član Skupštine Kosova nisu bili u mogućnosti da stupe na dužnosti zbog ovog kašnjenja.”

Američka ambasada takođe kaže: “Ovaj neuspeh je povećao percepciju javnosti da je čak i jedna od najefikasnijih i nestranačkih institucija na Kosovu izložena uplitanju politike. Pozivamo predsednika Tačija da odmah imenuje predstavnike u CIK, čime će se vratiti sposobnost institucije da radi na kredibilan i nezavisan način u ime naroda Kosova.”

Reakcija predsednika bila je brza. U saopštenju objavljenom iz njegove kancelarije navodi se da će “ove sedmice biti imenovani novi članovi CIK-a.”

“U četvrtak 28. marta 2019. godine, novi članovi CIK-a će položiti zakletvu pred predsednikom Tačijem”, navodi se u izjavi.

Međutim, dve opozicione stranke, Kosovska demokratska liga i Partija za samoodređenje, optužile su predsednika Tačija da blokira proces izbora članova CIK-a. / ibna /