Kosovo: Ambasadori SAD i Velike Britanije pozivaju da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi manastira Visoki Dečani

Kosovo: Ambasadori SAD i Velike Britanije pozivaju da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi manastira Visoki Dečani

Američki ambasador na Kosovu i britanska ambasada u Prištini pozvali su kosovske institucije da poštuju i sprovode odluku Ustavnog suda o potvrđivanju vlasničkog statusa nad manastirom Dečani.

U postu na Twitteru, američki ambasador u Prištini Phillip Kosnett rekao je da kosovska Vlada pre tri godine nije sprovela presudu suda o slučaju manastira Decani.

„Tri godine neuspeha Vlade da izvrši odluku Ustavnog suda o zemljišnom sporu u Dečanima predstavlja udarac za pravdu i jednakost. Da li se bilo koji građanin – ili bilo koji potencijalni strani investitor – može osloniti na kosovske sudove kada Vlada može da odluči da ignoriše ovlaštenja sudova? ” piše američki ambasador.

U međuvremenu, britanska ambasada na Kosovu reagovala je povodom godišnjice odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine, gde je potvrđen vlasnički status manastira Dečani i okolnog zemljišta. „Pozivamo ponovo vlasti Kosova da sprovedu ovu odluku. Vladavinu zakona moraju primenjivati svi, bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost“, objavila je britanska ambasada na Tvitteru.

Udruženje istoričara, organizacija koja okuplja lokalne istoričare, reagovala je navodeći da je odluka Ustavnog suda o sporu između pravoslavnog manastira Dečani i opštine Dečan pogrešna. Oni tvrde da 26 hektara zemlje oko manastira pripada opštini Dečan i lokalnim preduzećima, a manastir nema zakonsko pravo da zahteva vlasništvo nad tim zemljištem.

Nakon godina pravnih sporova oko parcela zemljišta poklonjenog manastiru Dečani 1997. godine, 20. maja 2016. godine, Ustavni sud je potvrdio pravo manastira na 24 hektara, što je izazvalo proteste lokalnih Albanaca. Zemljište od 24 hektara potražuju dve društvene kompanije Apiko i Iliria od 2000. godine.

Zemlju je manastir 1997. godine poklonila Vlada Srbije, a za ovu donaciju kompanije smatraju da je protivzakonita jer su kosovski Albanci tada bili pod torturom Vlade u Beogradu. Manastir Dečani jedan je od najznačajnijih spomenika verskog i kulturnog nasleđa Srba na Kosovu. / ibna