Kosovo: Avdullah Hoti izabran za novog premijera sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim zdržanim

Kosovo: Avdullah Hoti izabran za novog premijera sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim zdržanim

Kosovski parlament izabrao je novu Vladu na čelu sa Avdullahom Hotijem iz Demokratske unije Kosova (DSK), sa 61 glasom za, 24 protiv i 1 uzdržanim.

Hoti je na mestu premijera zamenio Albina Kurtija iz Pokreta Vetevendosje (Samoopredelenje).

Pre glasanja, Hoti je predstavio svoj kabinet s četiri potpredsednika Vlade i 16 ministarstava. Ustavni sud je prošle nedelje presudio da je dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o imenovanju Hotija za mandatara bio ustavan. Thaci je dao mandat DSK-u da formira novu Vladu nakon izglasavanja nepoverenja Vladi Albina Kurtija 25. marta.

Kurtijeva stranka, Pokret Vetevendosje, kao pobednik izbora održanih u oktobru 2019. godine, nije prihvatila odluku Ustavnog suda, pozivajući na nove izbore. Vetevendosje kaže da je formiranje nove Vlade bez izbornog pobednika nezakonito.

Kurtijeva Vlada formirana je u saradnji sa DSK-om, koji je na izborima zauzeo drugo mesto, ali je upravo DSK tražio glasanje o poverenju, nakon neslaganja oko tarifa na srpske proizvode i upravljanja pandemijom koronavirusa.

DSK je opravdala svoj predlog za glasanje o poverenju rekavši da je Kurti, kao premijer, pogoršao odnose Kosova sa Sjedinjenim Državama nakon što je odbio da ukine stopostotne tarife na srpsku robu, kao što su to Sjedinjene Države zatražile, kako bi dozvolio nastavak dijaloga sa Srbijom.

Hoti je tokom prezentacije prioriteta svoje Vlade rekao da je na odnose sa Sjedinjenim Državama uticala populistička politika Vlade Albina Kurtija./ibna