Kosovo: Avganistanci odlaze

Kosovo: Avganistanci odlaze

U četvrtak je 117 državljana Avganistana, koji su pre nekoliko dana pobegli na Kosovo, krenulo sa prištinskog međunarodnog aerodroma „Adem Jashari“.

Odredište prve grupe bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, gde su stigli u četvrtak kasno popodne, prema izjavi britanske Kancelarije za spoljne poslove, Commonvealth i razvoj.

Ova grupa do sada je boravila u kampu Bechtel-Enka u Uroševcu. U kampu su bili civili koji su radili sa snagama NATO-a u Avganistanu. Avganistanski državljani došli su na Kosovo jer više nisu bili sigurni u Avganistanu kada je zemlja pala u ruke talibana.

U ponedeljak u podne, 971 avganistanskih izbeglica stigli su na Kosovo.

Oko 810 izbeglica bilo je u kampu Bechtel-Eenka u Uroševcu i 161 u američkom kampu Bondstil, takođe u Uroševcu.

Ranije su kosovske vlasti najavile da će primiti oko 2.000 avganistanskih državljana koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama i državama članicama NATO -a.

Prema sadašnjim zakonima, Kosovo im je dalo privremeni boravak do godinu dana.

Za razliku od Albanije i Severne Makedonije, gde se Avganistanci koji nađu utočište slobodno kreću izvan područja u kojima se nalaze, postoje strože mere bezbednosti za Avganistance koji su pobegli na Kosovo.

Britanska ambasada u Prištini najavila je ranije  da će 117 Afganistanaca, bivših zaposlenih u NATO -u, otputovati u Britaniju nakon što su prvobitno boravili na Kosovu.

„Britanske oružane snage pod komandom NATO -a raspoređene su na Kosovo i nalaze se na čelu operacije podrške njihovom smeštaju i preseljenju. Britanija se obavezala da će ugostiti Avganistance koji su radili za  NATO. Veoma smo zahvalni na velikodušnosti Kosova što je ugostilo ove ljude u potrebi i što su u ovom trenutku pomogli NATO-u ”, navodi se u saopštenju britanske ambasade na Kosovu./ Ibna