Kosovo: Avio linija Beograd – Priština biće pokrenuta u rekordnom roku, smatra Abraši

Kosovo: Avio linija Beograd – Priština biće pokrenuta u rekordnom roku, smatra Abraši

Ministar za infrastrukturu kosovske vlade Arban Abrashi rekao je za Radio Slobodna Evropa da će infrastrukturni projekti potpisani u Beloj kući između Kosova i Srbije kreirati bolje veze na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, završetkom železnica, autoputeva i drugih projekata obuhvaćenih Vašingtonskim sporazumom stvoriće se mnoga nova radna mesta i mogućnosti za mlade preduzetnike.

Ministar Abrashi je najavio da su Autoput mira, železnička pruga Priština-Merdare i železnička pruga Niš-Priština projekti za koje se obezbeđuje finansiranje od strane Međunarodne finansijske korporacije.

Abraši je govorio i o vazdušnoj vezi Priština-Beograd, za koju se, kako kaže, sklapa sporazum sa Lufthanzom.

Prema njegovim rečima, ova aviokompanija započinje letove u rekordnom roku.

„Kosovska vlada je predstavila različite projekte tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama. Između ostalih, tu su projekti koji su ranije započeli kao ideje u pismu dobre volje, u februaru ove godine. Uveli smo velike infrastrukturne projekte koji će poboljšati povezanost na Balkanu, kako bismo stvorili više novih radnih mesta i mogućnosti za mlade preduzetnike i ljude na Balkanu“.

Projekti koji su prošli i javno su predstavljeni Beloj kući od strane Donalda Trumpa su autoput Priština-Merdare ili ostatak autoputa Ibrahima Rugove dugog 27 kilometara. A ako se prethodni postupci završe brzo, veruje da će biti završeni u roku od 12 meseci.

„Drugi projekat odnosi se na preostale železničke pruge koje nisu u funkciji – Kosovo Polje-Meradre, čija je dužina 45 kilometara. Ovde smo ostavili otvorenu još jednu mogućnost; ili će postojeća trasa ostati ili će se odrediti druga trasa, jer je poznato da smo na delu koji prolazi kroz Prištinu ova mreža ili ovaj put imali značajne intervencije. Štaviše, oštećeni tunel zahteva velike troškove restauracije. Prema tome, u zavisnosti od toga da li je ovo ruta ili neka druga, menja se i cena izgradnje“, dodao je Abrashi. / ibna