Kosovo: Bezbednost na Severnom Kosovu predstavlja izazov za KFOR

Kosovo: Bezbednost na Severnom Kosovu predstavlja izazov za KFOR

Komandant Kfora general Franco Federici smatra da su organizovani kriminal, ilegalne ekonomske aktivnosti i retorika etničke mržnje glavne pretnje bezbednosti na Kosovu.

Federici  u intervjuu za Koha Ditore ističe da u ovom trenutku nema znakova da će se bezbednosna situacija pogoršati, ali i da situaciju na severu Kosova i Metohije vidi posebno tešku za Kfor.

„Verujem da opštine moraju pažljivo da reše sva pitanja na severu Kosova. KFOR je uspostavio vrlo dobru saradnju sa Severnom i Južnom Mitrovicom “, rekao je Federici za Koha Ditore.

Komandant Kfora takođe ukazuje na redovne kontakte sa Vojskom Srbije, koji, kako je rekao, doprinose stvaranju atmosfere dobre saradnje u regionu.

Saradnja sa kosovskim snagama bezbednosti nastavlja se prema staroj uredbi, iako je kosovska skupština odobrila zakon o pretvaranju KBS u vojsku pre više od dve godine, rekao je Franco Federici.

„Saradnja sa KBS uključuje civilni odgovor i humanitarnu pomoć za rešavanje prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija. KFOR i KBS sarađuju u aktivnostima uklanjanja eksploziva, koje pomažu u održavanju bezbednog okruženja i poboljšavaju kvalitet života svih zajednica na Kosovu. Trenutno komandant KFOR-a mora da odobri ulazak i rad KBS-a na severnom Kosovu. To je u skladu sa prethodnim sporazumom sa kosovskim institucijama i NATO očekuje da se njegova primena nastavi “, objasnio je Federici.

Federici je takođe istakao izazove sa kojima se KFOR suočio tokom 2020. godine.

„Generalno, eskalacija globalne pandemije bila je i ostaje najveći izazov za sve nas. KFOR je preduzeo sve mere predostrožnosti da zaštiti svoje osoblje, jer je zaštita od suštinske važnosti. Naša misija je donirala ličnu zaštitnu opremu bolnicama u Prištini i Gračanici, isporučila više od 50 donacija hrane i odeće za 14 opština na Kosovu, u koordinaciji sa lokalnim humanitarnim organizacijama“, rekao je komandant KFOR-a.

Dodao je da KFOR nastavlja da sprovodi svakodnevne aktivnosti usmerene na obezbeđivanje bezbednog okruženja i slobodnog kretanja u korist svih zajednica na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999.

Povodom postupanja Haškog specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i suđenja Hašimu Tačiju i drugim zvaničnicima OVK, Federici je rekao da je „uspostavljanje Specijalnog suda bila autonomna odluka kosovskih institucija i da ne potpadaju pod mandat KFOR-a. Prema tome, KFOR ne sprovodi niti podržava bilo kakve istrage ratnih zločina. U svakom slučaju, KFOR je spreman da interveniše u skladu sa važećom uredbom, u slučaju protesta ili nemira, nakon podnošenja optužbi i, kao što je gore pomenuto, uz puno poštovanje značenja tri sporazuma“./ ibna