Kosovo: Bivši pripadnici OVK prvi put se pojavili pred sudom u Hagu

Kosovo: Bivši pripadnici OVK prvi put se pojavili pred sudom u Hagu

Bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisni Gucati i Nasim Haradinaj prvi put su se danas pojavili u sali Specijalnih komora za Kosovo.

Lider udruženja veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra na Kosovu od strane Kancelarije specijalnog tužioca (SPO) i sprovedeni u Hag 26. septembra, prema nalogu za hapšenje koji je izdao sudija Spacijalne komore. SPO ih tereti po optužbama protiv sprovođenja pravde, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazde i kršenja poverljivosti postupka.

Navodi u potvrđenoj optužnici odnose se na osnovanu sumnju da su, između najmanje 7. i 25. septembra 2020. godine, tokom tri konferencije za štampu i drugih emisija, kao i daljim širenjem, uključujući izjave na društvenim mrežama, Haradinaj i Gucati otkrili, bez dozvole, informacije zaštićene zakonom Specijalnih komora, uključujući identifikaciju određenih (potencijalnih) svedoka.

Tokom prvog pojavljivanja, pretpretresni sudija osigurava da se poštuju prava optuženih, uključujući pravo na pravno zastupanje, i da optuženi razume optužbe protiv njih. / Ibna