Kosovo: Borrell pozdravio odluku o ukidanju tarifa

Kosovo: Borrell pozdravio odluku o ukidanju tarifa

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske Vlade da ukine 100% tarife na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Borrell je napomenuo da je to bila važna odluka usred krize epidemije koronavirusa. „Drago mi je što vidim odluku o potpunom ukidanju tarifa od strane kosovske Vlade za robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključna za održavanje protoka robe, posebno u doba krize COVID19“, objavio je Borrell na Tvitteru.

Premijer Albin Kurti rekao je u utorak da će ukinuti 100% tarife na proizvode iz Srbije i BiH i zameniti ih recipročnim merama. Odluka je stupila na snagu 1. aprila i ostaće na snazi do 15. juna, kada će Vlada preispitati svoju odluku o sprovođenju mera. Pozvao je graničnu policiju, kosovske carine i druge državne agencije da izvrše odluku. Premijer tehničke Vlade je rekao da će tarife za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti biti ukinute bez uvođenja novih mera. Što se tiče mera reciprociteta sa Srbijom, rekao je da su one u skladu sa regionalnim trgovinskim sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

Kosovo je u novembru 2018. uvelo 100% tarife za sav uvoz iz Srbije kako bi se suprotstavilo agresivnoj kampanji Srbije protiv kosovske državnosti. Kurti, koji je izabran za premijera 3. februara, predložio je postepenu zamenu tarifa recipročnim merama. Međutim, LDK, bivši partner u vladajućoj koaliciji, tražio je da Kurti u potpunosti ukine tarife na zahtev Sjedinjenih Država. Unatoč sve većim pritiscima SAD-a i EU, Kurti je insistirao na postepenoj zameni tarifa recipročnim merama. Njegov predlog je bio jedan od razloga sukoba sa koalicionim partnerom LDK, koji je prošle nedelje Parlamentu podneo zahtev za preipitivanje poverenja Kurtijevoj administraciji, što je rezultiralo rušenjem njegove Vlade. / ibna