Kosovo: Borrell traži od Kurtija da potpuno ukine tarife

Kosovo: Borrell traži od Kurtija da potpuno ukine tarife

Visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosne poslove, Josep Borrell, podvukao je u svom pismu premijeru Kosova Albinu Kurtiju da je nastavak dijaloga sa Beogradom hitan i neophodan te ga pozvao da potpuno ukine tarife na uvoz robe iz Srbije.

U pismu Kurtiju, Borrell kaže da od Beograda takođe očekuje da pomogne u ponovnom pokretanju procesa.

On je podsetio da je podržao Kurtijevu ideju o postepenom ukidanju tarifa kao dobar prvi korak, ali sada kaže da “je potrebno potpuno ukinuti ove tarife”.

Borrell je takođe dodao da se slaže sa Krtijem da se prethodni dogovori i obaveze između Beograda i Prištine moraju u potpunosti ispuniti.

“Srbija, kao i Kosovo, mora ispuniti svoje obaveze i primeniti sve tačke iz prethodnih sporazuma,” istakao je evropski diplomata.

Borrell je potvrdio da je formalno predložio državama članicama da se Miroslav Lajčak imenuje za specijalnog predstavnika EU za dijalog na Zapadnom Balkanu.

“Sa moje strane, obećavamo da ćemo ostati vrlo usko vezani za ovaj proces i učiniti sve da se on kreće brzo i efektno. Kosovo i Srbija, uz širi region i samu EU, imaće velike koristi od pozitivnog rezultata,” zaključio je Borrell./ibna