Kosovo: DSK, ABK i Srpska lista postigli sporazum

Kosovo: DSK, ABK i Srpska lista postigli sporazum

Demokratski savez Kosova (DSK) u sredu je postigao koalicioni sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) i Srpskom listom. Avdullah Hoti, koji je od DSK dobio mandat za formiranje nove Vlade, izjavio je da će i Alijansa za novo Kosovo (ANK) biti deo nove koalicije i očekivao je da će danas biti dogovoreni svi koalicioni sporazumi.

Hoti je naglasio da su, današnjim sporazumima, strane postavile kriterijume za upravljanje. „Zadovoljan sam sporazumom koji smo potpisali s ABK-om i ostalim strankama. Postavili smo kriterijume za upravljanje. Svako ko se pridruži novom kabinetu mora ispunjavati određene kriterijume“, izjavio je Hoti u izjavi za Press.

Hoti se suzdržavao od komentara o podeli ministarskih mesta ili povećanju broja ministarstava. Obećao je da će proširiti saradnju sa opozicionim strankama, posebno na pitanju dijaloga između Kosova i Srbije. „Uveravam vas da će biti više komunikacije nego ikada ranije između vladajućih i opozicionih stranaka, omogućujući tako glavnoj opoziciji da odigra svoju ulogu u ispravljanju Vladinih akcija. Mi ćemo tražiti njihovu podršku u važnim pitanjima kao što je dijalog sa Srbijom“, primetio je Hoti.

Kandidat DSK-a za mesto premijera rekao je da se njegova stranka protivila sprovođenju vanrednih izbora usred krize izazvane COVID-19, kao što su pozvale i Samoopredelenje i Demokratsku stranka Kosova. „Sve dok možemo stvoriti većinu u Parlamentu, prevremeni izbori su nepotrebni; političke stranke su spremne da formiraju novu većinu u Parlamentu“, zaključio je Hoti. / ibna