Kosovo: DSK podnosi zahtev za glasanje o poverenju Kurtijevoj Vladi

Kosovo: DSK podnosi zahtev za glasanje o poverenju Kurtijevoj Vladi

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa u petak je postavio tri uslova koja treba da ispuni premijer Albin Kurti kako ne bi bio podnesen zahtev za glasanje o poverenju Vladi.

Mustafa je pozvao na momentalno ukidanje carina nametnutih Srbiji i Bosni i Hercegovini, povratak Agima Veliua na mesto ministra unutrašnjih poslova, zajedno sa izvinjenjem DSK-u.

Kurti nije reagovao, pa je stranka Isa Mustafa odlučila da podnese zahtev protiv Kurtijeve Vlade, u kojoj su partneri. Ukupno 46 poslanika potpisalo je predlog.

„Uprkos odluci Predsedništva DSK, predsednik Mustafa je danas dao premijeru Kurtiju dodatnu priliku da razmisli o potpunom i bezuslovnom ukidanju tarifa i da povuče smenu ministra Veliua, izvinjavajući se DSK-u. Ali premijer nije trošio vreme na razmišljanje o tim pitanjima. Stoga je DSK nakon radnog vremena podneo zahtev za glasanje o poverenju Vladi, sa 46 potpisa“, napominje se u saopštenju DSK-a.

Ustav Kosova precizira da se zahtev može podneti na predlog jedne trećine svih članova Prlamenta, koji broji 120 članova.

U skladu sa članom 100, predlog o glasanju o poverenju biće stavljen na dnevi red Skupštine najkasnije za pet a najmanje za dva dana od dana podnošenja. / ibna