Kosovo: EBRD podržava osnovnu infrastrukturu na Kosovu

Kosovo: EBRD podržava osnovnu infrastrukturu na Kosovu

Zajam u iznosu do 30 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj obezbediće osnovne infrastrukturne usluge na Kosovu, u vreme kada se zemlja suočava sa uticajem pandemije koronavirusa.

EBRD je u saopštenju objavila da je dosadašnja kriza ozbiljno poremetila ekonomiju i imala ogroman uticaj na javni život. Kao rezultat, mnogi pružaoci usluga iz oblasti infrastrukture pretrpeli su privremeni manjak prihoda, što je biloi razlog za pozajmicu EBRD-a.

„Prva tranša u iznosu do 14 miliona evra biće data vladi za pozajmljivanje za hitnu podršku u oblasti vitalne infrastrukture. Druga tranša do 16 miliona evra finansiraće dalju podršku dok se ne obnove prihodi i naplate.

„EBRD će takođe podržati Vladu Kosova u razvoju politike vlasništva nad javnim preduzećima i poboljšanju korporativnog upravljanja“.

Prema EBRD-u, podrška osnovnoj infrastrukturi je ključni element odgovora Banke na pandemiju. Banka je usvojila paket solidarnosti i očekuje da će u periodu od 2020. do 21. godine usvojiti celokupnu investiciju do 21 milijarde evra za borbu protiv finansijskog uticaja Covid-19.

Nandita Parshad, izvršna direktorica EBRD grupe Grupe za održivu infrastrukturu, rekla je: „Današnjom pozajmicom pokazujemo svoju odlučnost da se suprotstavimo izazovukoji nije kao drugi. Ovo što se danas događa nema paralelu sa onim što smo videli u našim ekonomijama u moderno doba. Svi zajedno moramo raditi na rešavanju pretnji javnom zdravlju i popravljanju ekonomije.“ Ovim zajmom EBRD je sada investirala više od 500 miliona evra na Kosovo kroz 75 projekata. / ibna