Kosovo: ECAP izbacio Kurtija, ostali kandidati se suočavaju sa zakonskim preprekama na izborima

Kosovo: ECAP izbacio Kurtija, ostali kandidati se suočavaju sa zakonskim preprekama na izborima

Na zahtev predsedavajuće Centralne izborne komisije Valdete Daka, Izborno veće za žalbe i predstavke (ECAP) delimično je presudilo u korist žalbi političkih partija u vezi sa potvrđivanjem kandidata za vanredne izbore. ECAP je odlučio da overi samo kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove.

Kandidati koji su pravosnažno osuđeni u poslednje tri godine nisu uspeli da provedu planove, pri čemi se posebno ističe ime bivšeg premijera i ponovnog kandidata Pokreta Vetevendosje Albina Kurtija. Osim Kurtija, još četvorica kandidata nisu se kvalifikovala da se kandiduju za Vetevendosje. U presudi se navodi da Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Liburn Aliu, Bajram Mavriqi i Labinote Demi-Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka doneta je i za Socijaldemokratsku inicijativu. Na ovjerenoj listi stranke neće biti imena Vesel Krasniqi, Besnik Berisha, Filloreta Bytyci, Valentina Alijaj, Xhafer Berisha, Aziz Thaci, Musa Fetahaj, Hasime Daka, Fatmir Gerdellaj, Vehbi Avdullahaj, Endrit Shala i Ardian Nokaj.

AAK, koji je objavio da je zamenio imena tri kandidata koji se terete, nije dobio overu za četiri kandidata. To su Shemsedin Dreshaj, Gani Dreshaj, Rrahim Ajeti i Shqipe Kastrati. Ni ovi kandidati ne mogu biti zamenjeni.

Stranke koje žele imaju 24 sata da se žale Vrhovnom sudu. Vrhovni sud imaće tri dana da donese presudu. Proces sertifikacije završava se 31. januara / ibna