Kosovo: Erdogan razočaran namerom Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

Kosovo: Erdogan razočaran namerom Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

Prema pisanju švedskog lista Dagens Niheter, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan nije zadovoljan namerom kosovskih vlasti da otvore ambasadu u Jerusalimu. Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara na virtuelnoj ceremoniji. Na Kosovu je priznanje Izraela opisano kao sjajno za budućnost zemlje.

Uzajamno priznanje došlo je kao rezultat sporazuma iz Vašingtona, potpisanog još u septembru kada se bivši američki predsednik Donald Tramp sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ali, turski predsednik Erdogan veruje da je Kosovo izdalo i njega i muslimanski svet.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela izazvalo je reakciju na međunarodnom nivou. Prvo je reagovao Brisel, pa Srbija, a zatim Turska i Palestina. Ta reakcija, odnosno ona iz muslimanskog sveta, primećena je sa zabrinutošću.

EU je rekla da je njihov stav jasan i nepromenjen. „U skladu sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, rekao je Brisel dodajući da Kosovo podriva svoj put ka integraciji u EU.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da bi činjenica da su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose “trebalo da utiče na odnose Srbije i Izraela”.

“Sam Izrael je odabrao da mu je važnije njegovo povezivanje sa Amerikom, a preferiranje Amerike nad Srbijom je njihovo legitimno pravo. Važno je da nismo učestvovali u tom procesu, jer predsednik Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto“, rekao je Selaković za Srpsku radio-televiziju RTS.

Tada je reagovala i Turska koja je saopštila da je zvanična Priština kršila međunarodno pravo. Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoi rekao je da ovo “ne služi palestinskom pitanju” i, kako je rekao, podriva viziju rješenja o dvije države.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u pismu dostavljenom preko ambasade Srbije da je razočarano sporazumom o uspostavljanju diplomatskih odnosa Kosova i Izraela.

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa državom okupatorom (Izrael) pismo o namerama za otvaranje ambasade u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da nagovori svet da ga prizna“, navodi se u palestinskoj izjavi.

Kosovo je prva zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu.