Kosovo: Francuska i Nemačka žele da se dijalog Beograd-Priština obnovi što pre

Kosovo: Francuska i Nemačka žele da se dijalog Beograd-Priština obnovi što pre

Nemačka i Francuska žele da se dijalog između Kosova i Srbije pod vođstvom EU što pre obnovi. To se navodi u zajedničkoj izjavi francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iva Le Drijana i nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Maasa.

U zajedničkoj izjavi Berlin i Pariz kažu da su svesni mnogih otvorenih pitanja koja je potrebno rešiti pre postizanja sporazuma. Ali, smatraju da ozbiljan pristup zahteva dobro strukturirane, dubinske pregovore, sa EU kao iskrenim posrednikom. “Potrebna su nam jača posredovanja i politička odlučnost – nešto što možete očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima – uz podršku visokog predstavnika Borrela, kao i Berlina i Pariza”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U zajedničkoj izjavi se takođe kaže da je francuski predsednik Emmanuel Macron bio spreman da održi drugi samit u Parizu, ali je dodao da je spremnost za dijalog preduslov za to.

Dijalog između Prištine i Beograda prekinut je u novembru 2018. godine, kada je tadašnji kosovski premijer Ramush Haradinaj uveo 100% tarife na sve srpske proizvode.

Nemačka i Francuska su takođe pokušale da zaustave dijalog u Sjedinjenim Državama, ali uprkos diplomatskim naporima, još uvek nema sporazuma među kosovskim političkim liderima o nastavku dijaloga sa Srbijom.

Premijer Kosova, Albin Kurti, kaže da se EU ne može zameniti u procesu dijaloga, dok predsednik Hashim Thaci insistira da Sjedinjene Države igraju vodeću ulogu u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom. Demokratska unija Kosova (LDK), koja se nada da će uskoro doći na vlast, kaže da je Tačijev odnos prema EU, a Kurtjev prema SAD-u, štetan. Oni insistiraju na tome da Kosovo mora da održi saradnju i sa Vašingtonom i Briselom./ibna