Kosovo: Generalni Sekretar NATO razgovarao sa kosovskim premijerom Hotijem o pitanjima regionalne bezbednosti

Kosovo: Generalni Sekretar NATO razgovarao sa kosovskim premijerom Hotijem o pitanjima regionalne bezbednosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u utorak (8. septembra 2020.) sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem u sedištu NATO-a u Briselu kako bi razmenili mišljenja o trenutnom razvoju događaja na zapadnom Balkanu. Ovo je bio njihov prvi lični sastanak.

Generalni sekretar Stoltenberg pozdravio je održavanje najnovije runde razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, u ponedeljak u Briselu, ističući da je dijalog jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na zapadnom Balkanu. Stoltenberg i Hoti razgovarali su i o sporazumu postignutom u Washingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto opredeljen očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu o čemu brine 3.500 vojnika mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu. Dodao je da mandat KFOR-a ostaje nepromenjen: da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Govoreći o pandemiji COVID-19, Generalni Sekretar je pozdravio činjenicu da su NATO saveznici i partneri već pružili značajnu medicinsku podršku kao pomoć institucijama na Kosovu i da KFOR takođe pruža direktnu podršku u raspodeli zaliha. Dodao je da NATO sada ispituje kako Alijansa može dalje podržati Kosovo u odgovoru na pandemiju COVID-19. / ibna