Kosovo: Generalni sekretar NATO završio posetu Prištini

Kosovo: Generalni sekretar NATO završio posetu Prištini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je u četvrtak štab NATO-snaga na Kosovu (KFOR), gde se sastao sa komandantom KFOR-a general-majorom Franco Federicijem, i vojnim osobljem iz 27 zemalja (uključujući NATO saveznike i partnere), kao i sa direktorom NATO saveta i tima za vezu brigadnim generalom Jorgom Ruterom.

„Činjenica da je ovde toliko vojnika iz NATO savezničkih zemalja, ali i iz nekih partnerskih država pokazuje snagu naše misije. To pokazuje posvećenost mnogih država stabilnosti miru na Kosovu i u ovom regionu“, rekao je generalni sekretar NATO-a. „Misija KFOR-a nije važna samo za Kosovo i region, već i za NATO i sve NATO saveznike, jer smo kroz istoriju videli da je stabilnost u ovom regionu važna za sve nas. Važno je za Evropu, važno je za NATO“, dodao je on.

„Moja glavna poruka danas je da zahvalim svim muškarcima i ženama koji služe u KFOR-u i zahvaljujem vam na načinu na koji ste uspeli da se izborite sa pandemijom, jer takođe obavljate svoj važan posao u misiji KFOR-a“, istakao je generalni sekretar. „Mnogo godina operacija u Avganistanu bila je najveća, ali tu misiju ćemo uskoro završiti; KFOR neće biti samo najduža, već i najveća vojna operacija NATO-a “, rekao je Stoltenberg.

Tokom posete, generalni sekretar Stoltenberg održao je i bilateralne sastanke sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem. Podsetio je na kontinuirane napore KFOR-a da radi u korist svih zajednica koje žive na Kosovu, kao i na postojanu podršku NATO-a dijalogu, koji podržava EU, i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine .