Kosovo: Glauk Konjufca izabran za predsednika Narodne skupštine

Kosovo: Glauk Konjufca izabran za predsednika Narodne skupštine

Formiranje osmog mandata parlamenta na Kosovu završeno je danas izborom predsednika Narodne skupštine i potpredsednika.

Proces je započeo formiranjem privremenog odbora za kontrolu kvoruma Narodne skupštine i ažuriranjem poslaničkih mandata, nakon čega je usledila zakletva poslanika.

Zatim je održano glasanje o izboru predsednika i potpredsednika Skupštine.

Sa 69 glasova za, 33 protiv i bez suzdržanih, Glauk Konjufca izabran je za predsednika Skupštine Kosova.

Konjufcu je nominovao Pokret Vetevendosje, sa 113 poslanika prisutnih tokom glasanja.

Pokret Vetevendosje nominovao je Sarandu Bogujevci za mesto potpredsednice kosovske skupštine, dok je Demokratska stranka Kosova nominovala Bedrija Hamzu, a Demokratski kongres Kosova Kujtima Shalu. Kandidati su izglasani sa 107 glasova za, 6 protiv i bez uzdržanih.

Srpska lista nominovala je Slavka Simića za potpredsednika Skupštine, dok su ostale manjinske stranke predložile Bekima Arifa. Oba kandidata izabrana su sa 91 glasom za, 6 protiv i 10 uzdržanih

Novi predsednik Narodne skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je nakon izbora da će svoju dužnost obavljati časno i odgovorno.

„Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke. Za mene, kao predsednika Skupštine, biće ravnopravnih poslanika naroda Kosova, jer tako vas vidim. Zajedno i u vaše ime zahvaljujemo građanima Republike jer, da nisu glasali, danas ne bismo bili ovde“, rekao je Konjufca. / ibna