Kosovo: Građani na tri odvojena skupa traže nove izbore

Kosovo: Građani na tri odvojena skupa traže nove izbore

Građani Kosova planiraju niz demonstracija i okupljanja putem društvenih mreža zbog nedavnih političkih događaja.

Grupa aktivista Replika pozvala je sve građane Kosova da protestuju večeras u 20 sati, praveći buku raznim predmetima, pozivajući na nove parlamentarne izbore nakon završetka pandemije COVID-19.

U međuvremenu, građani su pozvani da 4. maja, sa početkom u 14:00 sati, učestvuju u demonstracijama na kojima će tražiti nove izbore. U pozivu se navodi da nakon ukidanja zakona o ograničavanju kretanja zbog sprečavanje COVID-19, u ponedeljak, 4. maja, „svi treba da izađu na događaj da bi zaštitili Republiku Kosovo“.

„Želimo izbore i ne dozvoljavamo krađu vlasti. Želimo legitimnu Vladu koju je izabrao narod Kosova. Nemojte ignorisati volju ljudi. To nije dobro! Mi smo umorni. Dajmo sve od sebe da se suprotstavimo krađi vlasti“, navodi se u saopštenju.

Sledećeg dana, 5. maja, prema pozivu na društvenim mrežama, građani se pozivaju na miran protest u 14 časova na trgu Skanderberg. Ova dva protesta su podržali aktivisti Samoopredelenja, uprkos činjenici da je trenutni premijer Albin Kurti rekao da neće održati demonstracije.

Kurti sastao se u četvrtak sa ambasadorima zemalja KUINT i šefom kancelarije Evropske unije na Kosovu, rekavši da su poslednje akcije predsednika Thacija van njegovog ustavnog mandata i protivne su demokratskom poretku.

Zaključujući, Albin Kurti je napomenuo da su poslednje odluke za formiranje nove Vlade, odbacivanjem vanrednih izbora, jako naljutile građane./ibna