Kosovo: Gucati se u četvrtak prvi put pojavljuje pred Specijalnim sudom

Kosovo: Gucati se u četvrtak prvi put pojavljuje pred Specijalnim sudom

Specijalni sud za Kosovo (KSC) u Hagu saopštio je da će se predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati prvi put pojaviti pred sudijama 1. oktobra.

Njegov prvi nastup biće u obliku javne rasprave i moći će se gledati uživo na televiziji, rečeno je u Sudu.

Gucatija je 25. septembra uhapsilo Specijalno tužilaštvo zbog sumnje da je ometao pravdu.

„Postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za štampu 7., 16. i 22. septembra 2020. godine, gde je medijima distribuirao ili stavljao na raspolaganje informacije te poverljive i nejavne dokumente u vezi sa radom Kancelarije specijalnog tužioca i nije intervenisao kada je Nasim Haradinaj (zamenik predsednika Oslobodilačke vojske Kosova OVL Organizacija ratnih veterana OLA) pomenuo ime svedoka i pružio informacije o tome gde je živeo i druge lične podatke“, navodi se u poternici za Gucatijem.

Gucati je uhapšen u kancelarijama OVL 25. septembra nakon što je Specijalno tužilaštvo izvršilo raciju koja je trajala više od osam sati. Istog dana uhapšen je i potpredsednik organizacije Nasim Haradinaj, takođe osumnjičen za ometanje pravde. Haradinaj se prvi put pojavio na sudu 29. septembra.

Tri puta zaredom OVK OVL održala je konferencije za štampu na kojima su distribuirani materijali koji su navodno poverljivi dokumenti Specijalnog suda.

Sadržaj ovih dokumenata je nepoznat i još uvek nije potvrđen kao autentičan.

Specijalno veće za Kosovo i Specijalno tužilaštvo, inače poznato kao Specijalni sud, imaju sedište u Hagu i istražuju navodne ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. / Ibna