Kosovo: Haški tribunal bi mogao odložiti objavljivanje odluke o Tačiju i optužnici protiv Veselija

Kosovo: Haški tribunal bi mogao odložiti objavljivanje odluke o Tačiju i optužnici protiv Veselija

Šestomesečni period na raspolaganju je pretpretresnom sudiji Nicolas Guillouu da potvrdi ili odbaci optužnicu u 10 tačaka koju je podnela Kancelarija specijalnog tužioca protiv predsednika Kosova Hašima Taćiija već je istekao. Tači i lider PDK Kadri Veseli biće procesuirani zbog niza zločina tokom i nakon rata.

Specijalizovana veća u Hagu odlučila su da trenutno ne izbose u javnost da li su optužbe protiv Tačija i Veselija potkrepljene dokazima. Kako je pre otprilike dve nedelje šefica Jedinice za javno informisanje i komunikaciju u specijalizovanim komorama Angela Griep najavila ova se optužnica, kao i ostale, može potvrditi, ali ne i odmah objaviti.

Dok optužnica ne bude objavljena u javnosti, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima revizije. Sudija za prethodni postupak, u zavisnosti od specifičnosti slučaja, ima do šest meseci da odluči da li će odbiti ili potvrditi optužnicu. U isto vreme, pravila predviđaju određene scenarije koji bi mogli dovesti do potvrđene optužnice za objavljivanje najkasnije šest meseci nakon podnošenja ”, navodi se u odgovoru Specijalne komore.

U poslovniku Suda postoje pravila prema kojima pretpretresni sudija u nekim slučajevima može naložiti da se potvrđena optužnica neko vreme ne objavljuje.

Jedna od odredbi Poslovnika o postupku i dokazima pred Specijalnom komorom  pojašnjava da se u nekim slučajevima objavljivanje optužnice može odložiti.

„U posebnim okolnostima, ako pre potvrđivanja optužnice, specijalni tužilac prezentuje  validne bezbednosne razloge, da bi sprečio bekstvo optuženog, zbog ometanje postupka ili za sprečavanje socijalnih nemira, sudija pre suđenja, između ostalog, može privremeno naložiti neobjavljivanje optužnice, dokumenata ili informacija povezanih s optužnicom sve dok se ne izda drugi nalog. Međutim, optužnica će biti objavljena, ako je potrebno, najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog “, kaže se u pravilu 88, naslovljenom „Javni status optužnice“.

Tači nije komentarisao optužnicu, dok je poslednja osoba iz Demokratske partije Kosova (PDK) o kojoj je postavljeno pitanje poslanik Mrrim Luštaku na konferenciji za štampu u subotu.

„Mi smo Demokratska partija Kosova, ne mešamo se u pravdu, ovo pitanje nije za mene, već za nadležna tela“, rekao je Luštaku.

U međuvremenu, advokat Arianit Koci rekao je u subotu da Specijalni sud krši osnovna ljudska prava Hašima Tačija i Kadrija Veselija, koji nije rekao ništa o optužnici protiv njih.

„Ni najmanje poštovanja nema prema narodu Kosova, prema ličnosti predsednika Kosova, niti prema Hašimu Tačiju kao pojedincu, s tim što Specijalizovana komora ne pruža informacije o tome šta se dešava sa optužnicom podignutom 24. aprila 2020 “, objavio je Koci na Fejsbuku.

„Istekao je šestomesečni rok! Čitav narod je držan kao talac! S druge strane, gospodo, ljudska prava gospodina Tačijaa su brutalno kršena”, napisao je Koci, dodajući da Tribunal na taj način gubi kredibilitet.

Specijalno tužilaštvo (SPO) podiglo je 24. aprila optužnicu u deset tačaka pred Specijalnim većem Kosova (SPC), u kojoj se Hašim Tači, Kadri Veseli i drugi terete za čitav niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilne nestankei, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da su Hašim Tači, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni odgovorni za oko 100 ubistava. Zločini predstavljeni u optužnici koju je podneo Specijalni tužilac uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma, kao i političkih protivnika.

U saopštenju za štampu, specijalni tužilac je rekao da je optužnica rezultat duge istrage i dokazuje njegovu odlučnost da može da dokaže sve optužbe koje su iznete. / Ibna