Kosovo: HOti, Haradinaj-Stublla i Dendias razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa

Kosovo: HOti, Haradinaj-Stublla i Dendias razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj-Stublla danas se sastala sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom, a nakon sastanka je izjavila da odnosi dve zemlje jačaju u pogledu ambicije dveju strana za priznavanjem Kosova.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo Meliza Haradinaj-Stublla, nakon što ga je dočekala na aerodromu, održala je vrlo prijateljski i produktivan sastanak u Ministarstvu sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom, sa kojim je razgovarala o važnim pitanjima koja se tiču odnosa između dve zemlje i potreba da ih ojačaju i promovišu, posebno u oblastima od zajedničkog interesa, ali i u kontekstu uticajnih političkih pitanja u regionu.

„Razumemo stav Grčke u pogledu nezavisnosti Kosova i to je još jedan razlog zašto smo zainteresovani za razvoj i unapređenje naših postojećih odnosa. Očigledno bismo pozdravili odluku Grčke da prizna Kosovo, ali bez obzira na to ostajemo posvećeni jačanju postojećih odnosa i produbljivanju u pravom smeru“, rekla je kosovska ministarka Meliza Haradinaj-Stublla obraćajući se svom kolegi.

Haradinaj-Stublla zatražila je od kolege da Grčka, kao uticajna zemlja ne samo u regionu, već i kao članica Evropske unije, pomogne u razjašnjavanju konačnog cilja i vremenskog rasporeda u okviru evropskog olakšavanja dijaloga između Kosova i Srbije, u cilju konačnog rešenja, koje ne može biti ništa manje nego međusobno priznavanje u postojećim granicama.

„Sporazum o ekonomskoj normalizaciji, koji podržavaju SAD, između Prištine i Srbije i predsednika Trampa predstavlja veliki korak ka konačnom rešenju. Ovaj sporazum je pre svega važan korak za razvoj regiona i stoga je Kosovo posvećeno ispunjavanju svih svojih tačaka, a mi očekujemo da Srbija sprovede svoje obaveze prema Sjedinjenim Državama i Republici Kosovo“, dodala je Haradinaj-Stublla.

Sa svoje strane, grčki ministar spoljnih poslova zahvalio se na posebnom gostoprimstvu kojim je dočekan i pozdravio povećanu posvećenost Kosova širenju i korišćenju političkog zamaha u regionu za obe zemlje, jačanju ekonomskog dijaloga i trgovine, a posebno primeni energetskih projekata prema Vašingtonskom sporazumu, za koje se očekuje da će u budućnosti delovati kao još jedna važna veza između Kosova i Grčke. Ministar je takođe potvrdio punu podršku Grčke sprovođenju liberalizacije viznog režima za građane Kosova, i uopšte evropskoj orijentaciji Kosova.

Grčkog ministra spoljnih poslova je zatim primio kosovski premijer Avdullah Hoti, sa kojim je razgovarao o političkim zbivanjima u zemlji, produbljivanju saradnje dve zemlje, uglavnom na ekonomskom polju, kao i o konačnom dijalogu između Republike Kosova i Srbije, koji se mora završiti uzajamnim priznavanjem.

„Podržška Grčke prema Kosovu je veoma važna, jer je ona članica EU i NATO-a, organizacija u koje Kosovo teži da se integriše“, rekao je premijer Hoti.

Premijer Hoti i ministar Dendias obavezali su se da će produbiti ekonomsku saradnju između Kosova i Grčke, sa posebnim naglaskom na energiju.

Grčki ministar, zahvalivši premijeru Hotiju na prijemu, naglasio je da Grčka ostaje posvećena pružanju pomoći Kosovu u njegovom evroatlantskom kursu, kao i u daljem obogaćivanju ekonomske saradnje dve zemlje. / ibna