Kosovo: Hoti najavio sastanak političkih partija o izboru novog predsednika

Kosovo: Hoti najavio sastanak političkih partija o izboru novog predsednika

Kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je da će uskoro biti održan sastanak svih političkih partija kako bi se videlo da li postoji volja za izborom novog predsednika.

“Uskoro ćemo organizovati okrugli sto političkih partija kako bismo videli kakvo je njihovo raspoloženje za izbor novog predsednika”, rekao je Hoti medijima u četvrtak.

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači podneo je ostavku 5. novembra nakon što je Spacijalna sudska komora za Kosovo potvrdila optužnicu za ratne zločine zbog njegove uloge visokog funkcionera Oslobodilačke vojske Kosova 1998-1999 (OVK) tokom rata sa Srbijom. Njegove dužnosti preuzela je predsednik Parlamenta Vjosa Osmani, koja je ujedno i potpredsednik. Prema Ustavu, na ovoj gunkciji može biti najviše šest meseci, dok Parlament ne izabere novog šefa države. Političke stranke se ne slažu oko toga ko treba da bude izabran za predsednika. Partnerima u vladajućoj koaliciji nedostaje većina za izbor novog predsednika i moraju se osloniti na glasove opozicije.

Do sada je lider vladinog partnera, AAK, u vladi LDK, Ramush Haradinaj, najavio svoju kandidaturu za mesto predsednika, ali je DSK protiv. Opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) takođe kaže da bi vladajuća koalicija trebalo da izabere predsednika. Premijer Hoti rekao je da svaka stranka ima svoj stav, pa će tražiti da sednu za sto i razgovaraju o detaljima. / Ibna