Kosovo: Hoti pozdravio Grenellov predlog da se jezero Ujman/Gazivode nazovu predsedniku SAD Donaldu Trumpu

Kosovo: Hoti pozdravio Grenellov predlog da se jezero Ujman/Gazivode nazovu predsedniku SAD Donaldu Trumpu

Kosovski premijer Avdullah Hoti potvrdio je da je američki specijalni izaslanik za dijalog Kosovo i Srbija, ambasador Richard Grenell, predložio da se jezero Ujman/Gazivode na severu Kosova nazovu imenom američkog predsednika Donalda Trampa.

Hoti je u objavi na Fejsbuku rekao da je tu ideju pozdravio u znak zahvalnosti za izuzetnu ulogu u postizanju istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije o ekonomskoj normalizaciji, što je Hoti nazvao važnim korakom ka konačnom političkom sporazumu o međusobnom priznanju između dve zemlje.

„U znak počasti njihovoj odlučujućoj ulozi u slobodi, nezavisnosti i priznanju kosovskog državnog entiteta širom sveta, nazvali smo svoje najbolje bulevare po američkim velikodostojnicima kao što su predsednici Clinton i George Bush, senator Bob Dole, državni sekretar Madeleine Albright i drugi“, rekao je Hoti, dodajući da će Kosovo i njegovi građani biti zauvek zahvalni za ovo posebno i večno prijateljstvo.

„Naša je tradicija i kultura da počastimo prijatelja! Ovo je plemenita tradicija naših predaka koju ćemo uvek poštovati“, napisao je Hoti.

Kosovo i Srbija postigli su 4. septembra u Beloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji dve zemlje, u prisustvu samog predsednika SAD Trampa. Sporazum između ostalog predviđa da se obe zemlje saglase da sarađuju sa SAD na studiji izvodljivosti radi deljenja spornog jezera Ujman, koje Srbi nazivaju Gazivode.

Jezero Ujman / Gazivoda uglavnom se nalazi u severnom delu Kosova, ali skoro 20% je deo Srbije. Ovo veštačko jezero stvorila je pre nekoliko decenija kompanija Ibar Lepenac kada je Kosovo bilo deo Jugoslavije. Od kraja rata 1999. godine došlo je do velike napetosti oko jezera, jer ga Kosovo smatra svojom imovinom, dok Beograd tvrdi da pripada Srbiji. / Ibna