Kosovo: Hoti smatra da Vučićeve izjave ugrožavaju mir u regionu

Kosovo: Hoti smatra da Vučićeve izjave ugrožavaju mir u regionu

Premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da reči predsednika Srbije AleksandraVučića, koji je rekao da “sukobi ne mogu uvek ostati zamrznuti” ne idu u prilog normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, navodeći da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti u regionu i šire.

„Izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučiča ne podržavaju normalizaciju odnosa dve države, postizanje konačnog sporazuma i uzajamno priznavanje, suprotno svim obavezama koje je Srbija preuzela pod garancijama međunarodne zajednice, za trajni mir i ekonomski razvoj u regionu“, napisao je Hoti na svojoj ličnoj Facebook stranici.

Dalje je rekao da kosovske vlasti ostaju „posvećene svojoj konstruktivnoj ulozi u cilju mira, stabilnosti i prosperiteta u čitavom regionu“.

„Vlada očekuje da će se Evropska unija i NATO suočiti sa tim izazovima. Vlada Republike Kosovo će nastaviti da se zalaže za članstvo države u NATO-u, Evropskoj uniji i svim relevantnim međunarodnim institucijama, kao dodatnu vrednost za razvoj demokratije i svetskog mira“, dodao je Hoti.

Hotijeva reakcija usledila je nakon izjava predsednika Srbije da je „sukob oko Nagorno-Karabaha pokazao kako zamrznuti sukob može eskalirati kada se odmrzne. Jedna lekcija mi je najvažnija – deci ne smemo ostaviti zamrznuti sukob. Moramo naći kompromisno rešenje. Bilo je očigledno da ljudi, osim izjava, nisu bili zainteresovani da nešto učine. Činilo se da je situacija u svetu drugačija. Ispostavilo se da uvek treba da se oslonite na sopstvene snage. Zbog toga Srbiju treba ojačati kako bi se zaštitila od bilo kakvog napada“, rekao je Vučić.

Reakcije na Hotijeve izjave

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da, „dok ceo svet govori o suđenju u Hagu i zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovski zvaničnici se trude da lažu o Srbiji i predsedniku Aleksandrz Vučiću.

„I sada odvratno lažu kako Vučić preti novim ratovima. Umesto toga, Vučić je govorio o potrebi rešavanja problema na Kosovu i Metohiji i ne zapostavljnju zamrznutog sukoba koji će ostati večita pretnja “, napisao je na društvenim mrežama predsednik Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, u Prištini „očigledno zaboravljaju da je prošlo vreme lažnih vesti i prve ljubavi sa NATO-om i EU“.

„Svi vide da je Srbija predvidljiv i konstruktivan partner i stub stabilnosti na Balkanu“, rekao je Dačić.

Na Hotijeve izjave reagovala je i Srpska lista. Nemogućnost prištinskih zvaničnika da se uključe u dijalog, održavaju mir i uspostave evropske vrednosti u regionu Kosova i Metohije dobro predstavljaju današnji histerični napadi na predsednika Aleksandra Vučića, rekla je srpska vlada.

Šizofrene izjave i pretnje predsedniku Vučiću, koji poziva na mir i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom pod pokroviteljstvom Evropske unije, pokazuju kako su Albanci na Kosovu i Metohiji u 21. veku u rukama „maloletnih“ političara.

Srpska lista naglašava da pozivi na intervenciju NATO-a i nagoveštaji sukoba zahtevaju najhitniji odgovor međunarodnih predstavnika koji moraju da zadrže frustrirane političke lidere iz Prištine, koji iz političkih razloga pribegavaju jeftinim političkim izjavama.

Srpska lista naglašava da deli stav predsednika Vučića da je svima na Balkanu potreban mir, ekonomski napredak i udruživanje, ali i promena retorike političara zarobljenih u prošlosti, čime se ugrožava budućnost građana i obmanjuju građani u Prištini. / ibna