Kosovo i Albanija moraju raditi na većem jedinstvu, kaže Tači

Kosovo i Albanija moraju raditi na većem jedinstvu, kaže Tači

Predsednik Kosova, Hashim Thaci dugo je promovisao ideju o pristupanju zemlje Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama. Ipak, nedavno je promovisao ideju jedinstva sa Albanijom. Thaci je u subotu tokom posete severu Albanije, izjavio da se dve zemlje moraju uskoro ujediniti.

„Živećemo, u bliskoj budućnosti, u zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Budite sigurni da je veoma lako ostvariti san da imate neograničen prostor između Kosova i Albanije, a ne izazov napuštanja Srbije”, rekao je Thaci.

Ista ideja je takođe deo političkog manifesta partije Samoopredelenje. Ova stranka je nedavno bila uključena u kampanju za očuvanje postojećih granica protiv bilo kakvih sporazuma sa Srbijom.

Ipak, ove izjave dolaze u trenutku kada je Evropska unija blokirala proces integracije Kosova i liberalizaciju viznog režima.

Još nije poznato da li predsednik Thaci daje ove izjave kako bi stavio veći pritisak na EU ili to ima veze sa činjenicom da je ušao u drugi deo svog mandata i da želi ostaviti neko nasleđe iza sebe. / ibna /