Kosovo i Albanija osudili iranske napade

Kosovo i Albanija osudili iranske napade

Predsednik Kosova Hashim Thaci osudio je iranske raketne napade na američke snage.

„Osuđujemo iranske raketne napade na snage SAD i koalicije sa sedištem u Iraku i fokusirani smo na poraz ISIS-a. Kosovo je formalni član Koalicije i pozivamo Iran da deeskalira nasilje. Ostajemo podrška SAD-u i našoj atlantskoj porodici u ovom slučaju“, izjavio je Thaci.

Takođe, albanski predsednik Ilir Meta i premijer Edi Rama reagovali su na pretnju iranskog ajatolaha Ali Khameneija protiv Albanije zbog “zavere” sa SAD protiv iranskog režima.

Predsjednik Ilir Meta osudio je današnji napad Irana na dve američke vojne baze kao “provokaciju” koja bi mogla dovesti do “opasnog ishoda za region i njegovu stabilnost”. Meta je pozvao Iran da se pridržava međunarodnih zakona i izjavio da Albanija stoji uz SAD i NATO, a protiv međunarodnog terorizma.

Premijer Edi Rama, koji je proterao iranskog ambasadora prije skoro godinu dana, takođe je danas upitan o mogućim opasnostima koje Albanija predstavlja zbog prisustva članova MEK-a u zemlji. Rekao je da “nije iznenađen” Khameneijevim komentarima i odbacio sve razloge za zabrinutost:

„Ovo nije nova tema za nas. Preduzeli smo akcijuna koju je Albanija ponosna i to je deo strateškog saveza sa SAD-om te smo otvorili vrata grupi ljudi čiji su životi bili u opasnosti. Oni su u Albaniji kao rezultat humanitarne, a ne političke akcije“./ ibna