Kosovo i EU potpisali Memorandum o razumevanju vredan 100 miliona evra

Kosovo i EU potpisali Memorandum o razumevanju vredan 100 miliona evra

Evropska komisija potpisala je s Kosovom Peti memorandum o razumevanju (MoU) i tako otvorila put za isplatu prvih 50 miliona evra makro-finansijske pomoći (MVP). Druga rata u iznosu od 50 miliona evra biće uplaćena kasnije ove ili početkom iduće godine.

Prema saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, sredstva MVP dostupna su u obliku dugoročnih zajmova pod veoma povoljnim uslovima. Sredstva će doprineti makroekonomskoj stabilnosti Kosova kako bi se finansijska sredstva Vlade mogla koristiti za ublažavanje ozbiljnih socio-ekonomskih posledica koronavirusne krize. Ukupni program MVP za Kosovo iznosi 100 miliona evra.

Nataliya Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU, toplo je pozdravila sporazum i pozvala Skupštinu Kosova da ga brzo ratifikuje, kako ne bi došlo do kašnjenja u isplati.

U memorandumu o razumevanju dogovoreno je devet uslova, a to je da mere treba da se tiču javnog finansiranja i finansijske stabilnosti, nezaposlenosti mladih, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije. / ibna