Kosovo i Severna Makedonija uklanjaju trgovinske barijere

Kosovo i Severna Makedonija uklanjaju trgovinske barijere

Vlasti Severne Makedonije objavile su da je Republika Kosovo ukinula trgovinske barijere za prevoz meda i krompira. Kosovsko ministarstvo trgovine i industrije obavestilo je u četvrtak Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije o ukidanju blokade.

Prema izjavi makedonskog ministarstva, s druge strane, „Kosovska agencija za hranu i veterinarstvo podnela je prošle nedelje dokumente neophodne za sprovođenje procedura aktivnog i pasivnog nadzora ribe potrebnih za uvoz ovih proizvoda u Severnu Makedoniju.“

„Nakon što je Agencija za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije izvršila kontrolu na terenu i utvrdila izvršenje svih obaveza od strane kosovske strane, u skladu sa zakonskom regulativom, Ministarstvo ekonomije (Severna Makedonija) je danas odlučilo da se Republika Republika Kosovo ponovo nalazi na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz ribe”, piše u saopštenju ministarstva u Skoplju.

Ministar ekonomije u vladi Severne Makedonije, Kresnik Bekteshi, rekao je novinarima da njegova zemlja “neće praviti nikakve kompromise kada je reč o standardima koji moraju biti ispunjeni u skladu sa evropskim propisima”. Bekteshi je rekao da makedonska vlada čini sve da otvori nova tržišta, ali i da zaštiti građane povećanom kontrolom proizvoda koji ulaze u zemlju.

S druge strane, Kosovo je jedno od glavnih tržišta za Severnu Makedoniju, jer uglavnom izvoze proizvode poljoprivrede i teške industrije. Samo u prvoj polovini godine, Skoplje je u Prištinu izvelo robu u vrednosti od preko 200 miliona evra. Postoji trgovinska neravnoteža između dve balkanske zemlje./ibna