Kosovo imenuje posebnu komisiju za zločine koje je počinila Srbija

Kosovo imenuje posebnu komisiju za zločine koje je počinila Srbija

Parlament Kosova je imenovao posebnu komisiju za osudu ratnih zločina i genocida koju je Srbija počinila protiv nevinog stanovništva na Kosovu.

Formiranje Komisije, koja će ispitati sve zakonske inicijative s ciljem osude ratnih zločina, usledilo je nakon nedavnih izjava srpskih funkcionera u kosovskoj vladi i vlasti u Beogradu, koji negiraju ratne zločine i smatraju da su ih fabrikovali Albanci.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini takođe je reagovala na ove najnovije događaje. Ova ambasada je rekla da je poricanje ovih okrutnosti uvreda za sećanje na žrtve.

Prema rečima predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija, formiranje Međunarodnog suda za zločine Srbije na Kosovu pomoglo bi u obnovi dostojanstva Kosova.

“Ideja nije samo usvajanje rezolucije, već i preduzimanje konkretnih koraka. Treba uspostaviti Međunarodni sud za srpske zločine, što bi pomoglo da se obnovi dostojanstvo ove zemlje”, rekao je Veseli.

Svaka politička stranka će imati predstavnika u odboru.

Pokrovitelj ovog projekta, Bilall Šerifi, rekao je da je ovaj model usvojio Evropski parlament prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici. / ibna /