Kosovo: Isporučen prvi paket pomoći EU

Kosovo: Isporučen prvi paket pomoći EU

Ambasadorka Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU na Kosovu, u četvrtak je isporučila prvu turu pomoći EU u vrednosti od pet miliona evra u borbi protiv Covid-19. Pomoć je primio Arben Vitia, kosovski ministar zdravlja, ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Pomoć obuhvata više od 1,4 miliona zaštitnih medicinskih rukavica, 4.000 maski za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinficijensa, 10.000 kompleta posteljina za jednokratnu upotrebu i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, isporučenih u pet kamiona.

„Ovo je vreme kada ovu podršku Evropske unije možemo proširiti na ljude kojima je to najpotrebnije i na zdravstvene radnike, na one koji su na čelu borbe protiv pandemije i bore se da spasu živote“, rekla je ambasadorka Apostolova tokom isporuke opreme.

„U martu, kada je pandemija pogodila Kosovo, rekli smo vam da smo zajedno u ovome. Sada ispunjavamo to obećanje. Uprkos teškoj situaciji među državama članicama EU, Unija je posvećena pružanju pomoći Kosovu i danas je tek početak. Mnogo više medicinskog materijala i mnogo više medicinske opreme, kao deo hitne pomoći od pet miliona evra, biće isporučeno u narednim nedeljama“.

Ostale serije sanitetskog materijala obuhvataće stvari kao što su respiratori, infuzione pumpe, kola hitne pomoći, pulsni oksimetri, bolnički kreveti, monitori, defibrilatori, elektrokardiogrami, maske, testni setovi, epruvete, lekovi i druge potrepštine.

Pored ove direktne zdravstvene pomoći, EU takođe priprema oko 63 miliona evra za srednjoročne mere za socijalno-ekonomsku pomoć, kao i zajam od oko 100 miliona evra za makroekonomsku pomoć na Kosovu. / ibna