Kosovo: Izborne kampanje sa uvredama i optužbama

Kosovo: Izborne kampanje sa uvredama i optužbama

Na Kosovu je, uoči zakonskih rokova, započela intenzivna kampanja političkih stranaka za izbore 6. oktobra.

Sve političke stranke započele su predizborne aktivnosti na terenu tokom kojih će kontaktirati sagrađanima a njihovi predstavnici će učestvovati u brojnim raspravama na javnim i privatnim televizijskim kanalima.

Nažalost, do sada u kampanji nisu objavljeni programi i projekti političkih stranaka. Političari koriste govor mržnje, vrijeđaju i ponižavaju jedni druge.

Čak i u televizijskom studiju, predstavnika Samoopredelenja fizički je napao predstavnik Socijaldemokratske partije.

Nevladine organizacije ističu da se kampanja treba fokusirati na programe političkih stranaka, a ne na lične napade na kandidate.

Organizacija za regionalnu saradnju i evropske integracije rekla je IBNA da političke stranke trebaju građanima da govore kako naeravaju da se bore protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezaposlenosti i ubrzavanja evroatlantskih procesa.

„Kampanja za izbore 6. oktobra počela je rano. Političke partije niskog profila napadaju jedna drugu. Do sada nije obelodanjena ni jedna politička platforma. Do sada političke stranke nisu pokazale kulturu dijaloga i jedinstva o važnim pitanjima koja čekaju Kosovo“, ocenjuje ta organizacija.

Prema ORCEI, čini se da se političke stranke nisu spremne suočiti sa pregovaračkim procesom normalizacije odnosa sa Srbijom, kao ni sa procesom evroatlanskih integracija.

Čak i „Demokratija u akciji“, koalicija nevladinih organizacija koje posmatraju izbore, sa zabrinutošću prati konfrontacije kandidata u javnim raspravama o jesenjoj izbornoj trci.

„Omalovažavajući i seksistički jezik između kandidata prikazan u televizijskim raspravama, osim što ozbiljno oštećuje izborni proces, podriva vrednost rasprave i doprinosi napetosti političkog okruženja“, rečeno je u odgovoru.

Posle izbora nova kosovska vlada mora se suočiti sa dijalogom sa Srbijom. Zahtev je stigao od visokih američkih funkcionera, koji su pozvali na zaključivanje konačnog i mirnog sporazuma između Beograda i Prištine./ibna