Kosovo je spremno za sporazum sa Srbijom na samitu u Parizu

Kosovo je spremno za sporazum sa Srbijom na samitu u Parizu

Predstavnici Kosova i Srbije sastaće se u Parizu 1. jula. Pozvao ih je francuski predsednik Emmanuel Macron, a konferenciji će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U delegaciji Kosova će biti premijer, Ramuš Haradinaj, predsednik Hašim Tačij i lideri delegacije koji su uključeni u proces pregovora sa Srbijom.

IBNA saznaje da Kosovo sada priprema nacrt sporazuma koji će biti dogovoren sa Srbijom na ovom samitu.

Sporazumom je predviđeno uzajamno priznavanje između dve zemlje, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ekonomska saradnja i uklanjanje barijera, formiranjem Zajednice srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, garancije prava Albancima na jugu Srbije i produbljivanje saradnje i dobrih susedskih odnosa u svim domenima.

Premijer Ramush Haradinaj izjavio je da je Kosovo pozvalo Srbiju na pomirenje kako bi se vlade više fokusirala na svakodnevne probleme koji se tiču građana u njihovim zemljama.

“Mir stvaraju najjači. Naši ljudi žele pomirenje sa Srbijom. Predsednik Vučić mora priznati Kosovo sa postojećim granicama. Trebalo bi da se usredsredimo na stvaranje novih radnih mesta, bolje upravljanje, borbu protiv korupcije u našim zemljama kako bismo ostavili mir budućim generacijama, a ne ratove za teritorije i granice. Pozivamo Srbiju na pomirenje“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da neće putovati u Pariz bez nacrta sporazuma koji će biti dogovoren sa Srbijom i koji će sadržati jasne rokove.

S druge strane, srpska strana tek treba da potvrdi svoje učešće na ovom samitu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da nije siguran da li će ovaj samit biti održan ako vlasti na Kosovu ne daju jasne signale da će tarife na uvoz iz Srbije biti ukinute. / ibna /