Kosovo: Kadri Veseli se, kao i ostali, izjasnio da nije kriv

Kosovo: Kadri Veseli se, kao i ostali, izjasnio da nije kriv

Bivši vrhovni komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadri Veseli izjasnio se nevinim po optužbama za ratne zločine protiv Srba, nakon što se u utorak prvi put pojavio pred Specijalnim komorama za ratne zločine Kosova u Hagu.

„Pročitao sam sve optužnice i omogućavaju mi da sa potpunom sigurnošću kažem da sam nevin“, rekao je Veseli. Optužnica protiv bivšeg lidera Demokratske partije Kosova (PDK) Kadrija Veselija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalno tužilaštvo ga je uhapsilo 5. novembra 2020. godine i istog dana prebacilo u pritvorske objekte Specijalnih komora Kosova u  Hagu. Optužnica tereti Kadrija Veselija za različite oblike krivične odgovornosti, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu.

Veselijev advokat Ben Emmerson, koji je prvoj javnoj raspravi prisustvovao putem video poziva, rekao je da će tražiti da njegov klijent bude pušten na čekanje suđenja. Takođe je dodao da njegov klijent nije uhapšen kako je tvrdio pretpretresni sudija, već se dobrovoljno predao nakon dogovora. / ibna