Kosovo: Ključan je interni konsenzus, smatra Thaci

Kosovo: Ključan je interni konsenzus, smatra Thaci

Kosovski predsednik Hashim Thaci rekao je da je za njega važno i od vitalnog značaja da obezbedi unutrašnji dijalog za nastavak pregovora između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka sa predsednikom Demokratske stranke Albanije Lulzimom Bašom, Thaci je naglasio da je pitanje konsenzusa od suštinskog značaja, dodajući da je važna i koordinacija sa Washingtonom i Briselom.

„Danas smo razgovarali o razvoju mogućnosti za još veće unapređenje saradnje Kosova i  Albanije. Kosovo želi što pre da se pridruži NATO-u i EU“, izjavio je Tači.

„Važno je postići najširi mogući konsenzus o evropskoj perspektivi“.

„Takođe smo razgovarali o dijalogu između Kosova i Srbije. Važno je imati institucionalni konsenzus na Kosovu. Od vitalnog je značaja da koordiniramo između Washingtona i Brisela. To se mora učiniti ne u tehničkom smislu, već radi međusobnog priznavanja“, rekao je Thaci.

Baša je izrazio podršku „doslednim pogledima“ kosovskog predsednika o podršci dijalogu, kao i o koheziji političkih snaga na Kosovu.

„Uveren sam da je potpuna koordinacija između SAD-a i EU bila i ostala preduslov za uspeh“, rekao je Baša.

Lulzim Basha sastao se i sa premijerom Avdullahom Hotijem, koji ga je upoznao sa suočavanjem sa pandemijskom krizom na Kosovu i najnovijim političkim dešavanjima.

Avdullah Hoti je tokom susreta sa Bašom rekao da će vladin koordinator za proces dijaloga u četvrtak otputovati u Brisel radi izrade konačnog sporazuma sa Srbijom.

Hoti je takođe rekao da je cilj nastavka dijaloga između Kosova i Srbije međusobno priznavanje, ponovivši da dijalog nije tehničke prirode, već politički.

„Ovaj proces je ponovo pokrenut nakon više od 20 meseci. Od prvih dana smo razjasnili našu platformu. Pozicija Kosova u ovom procesu je utvrđena i razumeju je naši međunarodni partneri. Krajnji cilj je isključivo međusobno priznavanje i normalizacija odnosa“, rekao je Hoti.

„Dijalog je samo politički. U četvrtak će se u Briselu održati sastanak, tokom koga će koordinator dijaloga, koji će biti imenovan uskoro, razraditi nacrt konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju “, dodao je Hoti. / ibna