Kosovo: Kolaps Kurtijeve Vlade izazvao pažnju EU

Kosovo: Kolaps Kurtijeve Vlade izazvao pažnju EU

Odluka Narodne skupštine Kosova da povuče poverenje Vladi Albina Kurtija i pokrene političku krizu u zemlji izazvala je reakcije EU.

Portparolka poverenika Evropske unije za susedstvo i proširenje, Ana Pisonero, rekla je da povlačenje poverenja Vladi dovodi Kosovo u težak politički položaj u veoma izazovno vreme, usred neviđene krize koju je izazvao COVID-19.

Pisonero je dodala da je Kosovu potrebna politička stabilnost da bi se izborilo sa koronavirusnom krizom. „Ono što je Kosovu potrebno su stabilnost i usmeravanje svih napora na borbu protiv koronavirusne krize i zaštitu zdravlja ljudi“, objavila je Pisonero na Tviteru.

Pored toga, Pisonero je pozvala sve kosovske političke lidere da se ponašaju odgovorno i u interesu naroda Kosova. „Svi politički lideri sada moraju da rade odgovorno i u interesu naroda Kosova. Sledeći koraci, posle jučerašnjeg glasanja, trebalo bi da budu preduzeti u skladu sa kosovskim ustavom“, nastavila je Pisonero.

S druge strane, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon opisala je svrgavanje Vlade u Prištini kao dramatično, optužujući SAD da “sprovode opasan plan” na Kosovu.

“Ne znam šta da kažem. Potpuno neodgovoran politički potez. Postavljanje stranke i sopstvene karijere ispred države. Jadni ljudi na Kosovu koji su se nadali reformama, vladavini zakona, pravdi i boljoj budućnosti“, rekla je Von Cramon i dodala da je to „tragično“. / ibna